finanszírozás

2020.10.29. 19:15

November 30-áig lehet igényelni az egyházak közösségi célú programjainak támogatását

Soltész Miklós reményeit fejezte ki, hogy a járványhelyzet jövő nyáron már megengedi táborok, közösségi programok szervezését.

Budapest, 2020. október 29. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a Károli Gáspár-díj átadása alkalmából a Várpalotai Református templomban Várpalotán 2020. október 29-én. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke kapta idén a Károli Gáspár-díjat. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

November 30-áig lehet igényelni az egyházak közösségi célú programjainak támogatását – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Várpalotán, ahol átadta a Károli Gáspár-díjat Huszár Pálnak, a Magyarországi Református Egyház Zsinata világi elnökének.

Soltész Miklós reményeit fejezte ki, hogy a járványhelyzet jövő nyáron már megengedi táborok, közösségi programok szervezését. Ezt segíti a támogatás, melyen 200-500 ezer forintot nyerhetnek el a közösségek jövőre megvalósuló egyházi táborokra, közösségi programokra és hitéleti rendezvényekre, a megvalósításukhoz szükséges eszközökre, valamint határon túli egyházi közösségek a magyarság megmaradását szolgáló programokra.

Az államtitkár szerint ezekkel a programokkal egyaránt erősíthetik az országot, a nemzetet és Közép-Európában azt a kereszténységet, amely megtartó erőt jelent.

Soltész Miklós a Károli Gáspár-díjjal elismert Huszár Pált olyan istenfélő embernek nevezte, aki a hitet nemcsak megtartja, hanem ahol tudja, bátran felvállalva tovább is adja. Ez a legfontosabb küldetésük a keresztény embereknek – emelte ki.

Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka évtizedeken át tanított történelmet, angol, német, orosz és latin nyelvet, valamint művészettörténetet a várpalotai Thuri György gimnáziumban, egyetemes egyháztörténetet németül a Pápai Református Teológiai Akadémián.

A Károli Gáspár-díjat a protestáns tudományok terén kifejtett munkásságáért, a Kárpát-medence magyar reformátusságáért, és az ökumenikus kapcsolatok terén végzett kiemelkedő szolgálatainak elismeréseként vehette át Huszár Pál.

Az ünnepségen részt vett Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint Campanari-Talabér Márta, Várpalota kormánypárti polgármestere is.

Huszár Pál nagy megtiszteltetésnek nevezte a díjat, a vele járó pénzjutalomból pedig kétszázezer forintot felajánlott a gyülekezetnek a várpalotai református templom külső renoválásához.

A Károli Gáspár-díjat minden évben a reformáció napja – október 31. – alkalmából adják át, legfeljebb két embernek. A másik díjazott nevét egyelőre nem árulták el, ő a későbbiekben szintén saját intézményében veszi majd át az elismerést.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Károli Gáspár-díj átadása alkalmából a Várpalotai Református templomban Várpalotán 2020. október 29-én. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke kapta idén a Károli Gáspár-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!