eredményes intézkedések

2018.04.23. 13:55

Nőtt a kihalás fenyegette folyami delfinek száma

A súlyosan veszélyeztetett kúposfejű delfinek száma húsz év után az elmúlt két évben hét egyeddel emelkedett.

This handout photo taken on March 24, 2012 and released by the World Wildlife Fund - Cambodia (WWF-Cambodia) on February 20, 2014 shows a dolphin swimming in the Mekong river in Kratie province some 300 kilometers northeast of Phnom Penh. A Laos-backed dam planned for the Mekong River could precipitate the extinction of critically endangered Irrawaddy dolphins whose main habitat is in neighbouring Cambodia, the World Wildlife Fund (WWF) warned on February 20, 2014.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: GERRY RYAN

Az édesvizekben élő kúposfejű delfin súlyosan veszélyeztetett faj a Mekong folyón. A folyó laoszi és kambodzsai csaknem 200 kilométeres szakaszán korábban 85 példányt számláltak össze, a legutóbbi populációszámláláskor azonban már 92 delfint találtak.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a kambodzsai kormány hétfőn közzétett felmérése szerint a növekedés a delfinek védelmében bevezetett intézkedéseknek köszönhető: a hatékonyabb ellenőrzésnek, a merítőhálók betiltásának és az illegálisan kihelyezett halászhálók eltávolításának. A fajnak ugyanis sok példánya pusztul el még borjúkorában azért, mert halászhálóba gabalyodik.

További veszélyeztető tényező a folyó laoszi szakaszán tervezett vízerőmű építése, ami súlyosan károsítja a térség élővilágát. A WWF korábban kérte az erőmű építésének felfüggesztését.

1997-ben számolták meg először hivatalosan a delfinpopulációt a Mekong folyón, akkor 200 példányt találtak. 2015-re azonban a környezeti károk és az élőhelyük szűkülése miatt kevesebb mint felére, 80-ra csökkent a számuk. Most úgy tűnik, a tendencia megfordult, csaknem 10 százalékos növekedést állapítottak meg.

A kúposfejű delfinek 2004 óta szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján mint a kipusztulás szélére sodródott állatok.

Borítókép: Kúposfejű delfin a Mekong folyó kambodzsai szakaszán

Forrás: AFP/WWF-Cambodia/Gerry Ryan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!