Kárpát Expressz

2020.03.11. 15:15

Néprajzos vezetésével ismerik meg őseik hagyatékát a bánáti szórvány lakói (videó)

A bánáti pusztán terül el Kisorosz, vagy ahogy az első világháború óta hívják, Torontáloroszi. A délvidéki települést a török pusztítás után, 1780-ban telepítették be újra Szeged és Makó környékéről érkezett dohánykertészekkel.

A község lakói a második világháború végéig leginkább magyarok és németek voltak, mára viszont a többségi szerbek mellett csak a maroknyi magyarság maradt – tudhatták meg a köztévé Kárpát Expressz című műsora legutóbbi adásának nézői.

„Tíz körömmel kapaszkodnak a kisorosziak a magyarságukba, annakidején előrelátóan megalakítottuk a Torontál Művelődési Központot, és itt mindenki megtalálja helyét, és számunkhoz mérten, úgy gondolom, nagyon jól tudjuk őrizni azt, amit őseinktől kaptunk”

- nyilatkozza Kabók Imre, Torontáloroszi korábbi polgármestere a határon túli magyarok életét bemutató tévés magazinnak.

A művelődési központ az észak-bánáti szórványmagyarság megmaradásának bástyája. Az ide látogató a tájházban megismerkedhet eleink mindennapjaival, vagy betekinthet a nemrég épült fazekasműhelybe is, ahol nap mint nap gyönyörűbbnél gyönyörűbb kerámiák készülnek. A központ 2015 óta vesz részt a magyar állam Petőfi Sándorról elnevezett ösztöndíjprogramjában, amelynek keretében évről évre önkéntes segíti a munkájukat.

Az idei Petőfi-ösztöndíjas, Kürtössy Péter az anyaországi Felsőgödről érkezett, és néprajzkutatóként könnyedén mutatja be a helyi gyerekeknek őseink szokásait.

„Én a gimnáziumban tanultam, egyetlen egy szó sem esett a határon túli magyarságról. A tankönyvek egyetlenegy szót se mondtak, sőt földrajzórán a vaktérképen Cluj-Napocat kellett bejelölni. S otthon elmondták, hogy jó, ezt úgy írják, hogy Cluj-Napoca, de úgy ejtjük, hogy Kolozsvár, és ott született Mátyás királyunk„

- emlékezik vissza Kürtössy Péter, aki keresztül-kasul bejárta a Kárpát-medencét, ennek hatására fordult a néprajz felé. A gyerekeknek most épp kukoricamorzsoló kalákát szervezett a tanító nénik segítségével, ahol a mese után mindenki kipróbálhatja a morzsolást.

„Kisoroszra két úton köll bemönni...”

A Kárpát Expressz stábja Kürtössy Péter vezetésével a kisoroszi népdalkörbe is ellátogat, hogy a helyi dalokból hallgasson meg egy csokorra valót. Az anyaországi fiatalember nagy segítség a tagok számára, ha egy-egy régi szokást szeretnének feleleveníteni, ők pedig régi képekkel, történetekkel segítik a néprajzos kutatómunkáját.

Péter korábban még nem járt ezen a vidéken, a Petőfi programnak köszönhetően jutott el ide. Azt is elárulja, mit kapott a torontálorosziaktól:

„A legfontosabbak számomra az emberi találkozások. Az emberi élet minőségét háromféle kapcsolat határozza meg, az ember és ember közti kapcsolat, az ember és természet közti kapcsolat, és az ember és az Isten közötti kapcsolat. Itt olyan emberekkel találkoztam, akik harmóniában élnek mindhárommal, igazi otthonként tekintenek erre a területre, és úgy élik meg az életüket. Talán ez a legfontosabb, amit magammal akarok vinni.”

A Petőfi program ösztöndíjasai hidat képeznek az elszakított területek és az anyaország között, összekötve a külhont az itthonnal. Kürtössy Péter munkájával nemcsak a környék idősebb, hanem a legfiatalabb generációját is megerősíti nemzettudatában, így őrizve a helyiek magyarságát a bánáti szórványban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!