környezetvédelem

2018.05.06. 17:18

Negyvenötezren fogtak össze a norvég tengerpartokért

A szombati akcióban ennyien takarítottak együtt.

Negyvenötezer ember vett részt szombaton a nagy takarítási akcióban, amellyel a norvég partokat tisztították meg a szeméttől. A Bergentől északra fekvő Meland községben Erna Solberg kormányfő is csatlakozott a munkához.

Ola Elvestuen norvég klímaügyi és környezetvédelmi miniszter szerint az idei akcióban kétszer annyian szedték a szemetet, mint tavaly.

A miniszter hangsúlyozta: nemcsak az évek óta felhalmozott szemét eltakarítása volt a cél, hanem az is, hogy felhívják az emberek figyelmét erre az égető globális problémára.

„Valószínűleg ez a leggyorsabban növekvő környezetvédelmi probléma nemzetközi szinten, és óriási feladat visszafordítani ezt a növekedést. Évente nyolcmillió tonna műanyag végzi a tengerekben”

- emlékeztetett rá.

A miniszter a jövőbe tekintve optimistán nyilatkozott: úgy vélte, a norvégok végre felébredtek, átlátják a probléma jelentőségét, és meg akarják oldani.

Norvégia 2011 óta szervezi meg évente a tengerpartok megtisztításának napját. Az esemény egy nemzetközi kampány része, amelyet hosszú évekkel ezelőtt az Ocean Conservancy amerikai környezetvédelmi csoport indított el.

A csoport szervezi minden szeptemberben a nemzetközi parttisztítást (ICC), amely a világ legnagyobb, önkéntesek által végzett, tengerpartokat és vízi utakat megtisztító akciója.

A több mint 30 évvel ezelőtt szervezett első ilyen akciónap óta 153 országból több mint 12 millió önkéntes több mint 100 ezer tonna szemetet távolított el a vizekből és tengerpartokról – közölte az Ocean Conservacy.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Alohaflaminggo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!