odafigyelés

2020.01.17. 10:42

Negyvenéves rekordra csökkent az öngyilkossági ráta Japánban

A távol-keleti ország történelme során az öngyilkosság bevett módszer volt a szégyen és a becstelenség elkerülésére, és nemzetközi viszonylatban máig magasnak számít a japán öngyilkossági ráta.

Több mint negyven éve nem volt olyan alacsony az öngyilkossági ráta Japánban, mint tavaly – derült ki a rendőrség által pénteken közzétett adatokból.

2019-ben 20 ezer alá csökkent az öngyilkosságot elkövetők száma, első alkalommal azóta, hogy 1978-ban a japán hatóságok elkezdték feljegyezni ezt a számot. A rendőrség által közölt statisztikák szerint 2019-ben több mint kétszer annyi férfi (13 937) követett el öngyilkosságot, mint nő (6022).

A távol-keleti ország történelme során az öngyilkosság bevett módszer volt a szégyen és a becstelenség elkerülésére, és nemzetközi viszonylatban máig magasnak számít a japán öngyilkossági ráta. Az utóbbi mintegy 15 évben azonban jelentős mértékben – nagyjából 40 százalékkal – sikerült csökkenteni az öngyilkosok számát, miután a 2003-as adatok nagy riadalmat keltettek: akkor 34 427-re, rekordmagasságúra emelkedett a japán öngyilkosok száma.

A tíz éve folyamatosan csökkenő trend hátterében az állhat, hogy megerősítették a lelki segélyt nyújtó szolgáltatásokat, egyre több forródrótot hívhatnak, és számos önkéntes csoporthoz is fordulhatnak a segítségre szorulók.

Korábban több vállalatot is bepereltek szélsőséges túlórázás miatt öngyilkosságba hajszolt emberek hozzátartozói, és ezek a cégek az utóbbi években már több figyelmet fordítottak az alkalmazottaik pszichológiai támogatására, illetve megkönnyítették a szabadságok kivételét. Törvényben rögzítették továbbá a túlórák felső határát, és az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál évente kötelező megvizsgálni a munkatársakra nehezedő stressz szintjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!