Igazi túlélő növény

2020.02.02. 08:00

Narancsbőrt simító borostyán

Kezdő műkedvelő kertészként anno megvádoltam szegény borostyánt, hogy élősködő, amint észrevettem, hogy felfele araszol a barackfa törzsén, rövidke pamacsgyökereit szikével kaparásztam ki a „megtámadott” fa kérgéből.

Arany Horváth Zsuzsa

A borostyán tél végére érleli be a termését

Fotó: A szerző

Hamar kiderült az igazság: csinos kis növényünk véletlenül sem parazita, a fákon, a falakon csak támasztékot keres, nem szívja más növények nedveit, nem fojtogatja őket, legfeljebb egy kis fényt vesz el előlük, a falfelületeket sem teszi tönkre, sőt, behálózva az öreg köveket, téglákat, összetartja az ódon falat.

Igazi túlélő, küzdő teremtmény, hajlékony szárával a legmostohább környezethez is alkalmazkodik. Ha oda, ahol az örök árnyék miatt még a fű sem nő ki, ledugunk egy-két borostyánhajtást, rövid időn belül örökzöld levélszőnyeg takarja a kopár talajt. A virágzata sem mindennapi, kicsi, jelentéktelennek tűnő, sárgás, zöldes ernyőcskék csak ősszel jelennek meg, és kezdik ontani a nektárt, éppen akkor, amikor a méhek és más rovarfajzatok már koplalni kezdenek.

A borostyán tél végére érleli be a termését
Fotó: A szerző

Úgy tűnik, a borostyán kabalaszáma az 5-ös, a virágok 5 magházhoz tapadó csészelevélből, 5 szabad sziromlevélből, 5 felálló porzóból és 5 egymással összeforrt termőlevélből állnak. Aprócska, majdnem sötétlila termések kis fedővel borított kupákra hasonlítanak – a párta forradása fut rajtuk körbe. Minden termőlevél csak egyetlen kis tömött zsákra emlékeztető magot zár közre. A bogyók, erősen izgató hatásuk miatt az ember számára mérgezőek, ám a verebeknek a tél végi időkben terített asztalt jelentenek.

A borostyán a 8. Magyar Gyógyszerkönyvben is fontos gyógynövényként szerepel, a levél kivonata vírusellenes, gombaölő, féreghajtó és an­tioxidáns. A népi gyógyászat az öt percig lobogva főzött borostyánteával kúrálja az epebajt, és ezt javallja a köszvényes és reumás ízületi gyulladásban szenvedőknek is. Ugyanezzel borogatja az égési sebeket, a bőrkeményedéseket, a krónikus lábszárfekélyt és – a hivatásos gyógyászattal együtt – a narancsbőrt. Ehhez főzzünk a borostyánlevélből erős teát, mártsunk bele durva frottír anyagot, alaposan dör­göljük át vele az érintett felületet, majd fussunk legalább 20 percet, a lerakódott és megtapadt zsírt ugyanis csak az izmok képesek „kipumpálni” a bőr alól. Hazaérve ismételjük meg a borostyánkúrát.

A lábunkat is felüdíthetjük vele: két evőkanál aprított borostyánlevelet forrázunk le egy csésze vízzel, 15 perc állás után szűrjük le, és öntsük bele 4-5 liter langyos vízbe, ebben negyedórát áztassuk a lábunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!