Biokertész

2018.08.14. 11:00

Napi két kiló körte az egészégére válik

A vasárnapi pitében megpróbáltam körtével helyettesíteni az almát.

Fincza Zsuzsa

Már reszelés közben rájöttem, a lédús gyümölcstől bizonyára kanalas süteménynyé válik a produktum, ezért darált keksszel sűrítettem a masszát, s biztos, ami biztos, az őrölt fahéjból is egy kiskanállal többet pakoltam bele. Nem lett rossz. Utólag olvastam egy receptben, elég, ha a tésztára szórom a kekszet, úgy is beszívja a körte levét.

Idén kitettek magukért a körtefák Fotó: A szerző

Úgy tűnik, az alma- és a körtefáim az idén beosztották egymás között a munkát, az előbbiek kivették a több éve bennmaradt szabadságukat és megegyeztek, hogy az utóbbiak helyettük is teremnek. Biztosan megvan az oka, bár nem egészen értem, hiszen tavasszal minden gyümölcsfa rengeteg virágot fakasztott, ugyanazok a méhek porozgatták (vagy nem) őket, s mégis almát alig látni, a körtefák ágait viszont, hogy le ne törjenek, alá kellett támasztani és meg kellett szabadítani a súlyfeleslegtől. Pedig a körtefák valamivel korábban virágoztak, lehet, hogy most éppen ez volt a mázlijuk, már megizmosodott bennük a gyümölcskezdemény, amikor kikezdett velük az áprilisi fagy. A talajuk is azonos, könnyű és egy kicsit homokos, éppen ezért a fák körül meghagyom a gyepet, nem gereblyézem el alóluk a lehullott levelet, a lepotyogott, de nem beteg termést is alattuk hagyom, sőt minden ősszel egy kis komposzttal jutalmazom egész évi fáradozásukat. Szóval nálunk nem panaszkodhatnak a gyümölcsfák arra, hogy éheztetjük őket. A körte egyébként az enyhén savas talajt szereti, a nagyon lúgosban beteg lesz a vashiánytól.

A szakirodalom szerint a gyümölcsfák közül a körtét a legegyszerűbb gondozni, de én nem kivételezek, egyik sem kap egy csepp vegyszeres védelmet sem – nem mondom, hogy nem fenekedik rájuk a tetvek, a gombák, a vírusok tömkelege, de inkább az erőnlétüket igyekszem támogatni, s így nagyjából meg tudnak birkózni a támadókkal. Egyedül a körterozsdával, amely egy gombás betegség, nem igazán tudunk mit kezdeni, addig ugyanis, amíg a közelében borókafajok virulnak, az élősködőt nem lehet kiirtani – bizonyos spóraalakok ugyanis a fenyőfajta ágaiban fejlődnek ki, s bármilyen hihetetlenül hangzik: a körtefákat valójában a borókabokor fertőzi meg. Szerencsére a körterozsda csak a körte leveleire telepszik, sem a gyümölcsöt, sem más fát nem veszélyeztet, így nem vagyok túlzottan kétségbe esve. A körtét szokás salaktalanító, méregtelenítő, sőt, egyenesen gyógyító hatású gyümölcsként is emlegetni. Tény: kitűnő sóoldó és savtalanító ereje kedvező lehet a köszvény, a reuma és a vesekő kezelésében, továbbá kiváló vértisztító, vizelethajtó, buzdítóan hat az epetermelésre, jó hatással van a gyomorbajokra, élénkíti a bélmozgást, gyorsítja az emésztést – a gyomorhurutban szenvedőknek kimondottan körtelét ajánlanak a szakemberek. A hivatásos orvoslás is elismeri, hogy a gazdag rosttartalmú körte fogyasztásával csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Hátránya, hogy a gyenge gyomrúaknak a körte oldhatatlan rostokat tartalmazó héja puffadást okozhat, de ők se mondjanak le róla, egyék hámozva, esetleg párolva. Érelmeszesedés, köszvény, artritis esetén a 3-4 napig tartó körtekúra csodákat tehet – de a cél érdekében legalább 2 kiló lédús, érett gyümölcsöt meg kell ennünk naponta.

Igaz, a körte nem dicsekedhet kiemelkedő mennyiségű ásványisó- és vitaminkészlettel, de amije van, azt olyan öszszetételben tartalmazza, hogy azzal betegségek gyógyítására, gyulladások enyhítésére alkalmas. A szénhidráttartalma pedig bármilyen nagy, mégis fogyaszthatják cukorbetegek is, mert leginkább lassan felszívódó fruktózban gazdag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!