Harmincéves a NOE

2017.10.14. 17:03

Nagycsaládban élni jó

És ezt nem lehet elég sokszor elmondani – hangsúlyozta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a szervezet 30. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen szombaton Budapesten.

Kardosné Gyurkó Katalin elmondta, hogy az egyesület 1987-es alapításakor megfogalmazott értékek évtizedek óta összekötik tagjaikat, és azóta is változatlanok.

„Az érzelmi energia, a vitalitás a családból táplálkozik, az egyesület dolga pedig az, hogy minél több emberrel megismertessék ezt az életformát”

- hangsúlyozta az egyesület elnöke az ünnepségen, amelynek díszvendége Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége volt. Kardosné Gyurkó Katalin hozzátette:

Azért jó nagycsaládosnak lenni, mert a felmerülő problémák ellenére az öröm és a szeretet mindig több, mint a nehézség.

Jakabffy Emma, a nagyváradi Pro Familiae Alapítvány elnöke (b) átveszi a NOE nemzetközi díját Kardosné Gyurkó Katalintól, a NOE elnökétől a Várkert Bazárban rendezett ünnepségen
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: „tisztelet a hősöknek”, azoknak, akik a mai „kifordult” világ ellenére vállalják a nagycsaládos létet. Hősöknek nevezte azokat is, akik annak idején létrehozták az egyesületet, és megemlékezett a szervezet egykori elnökeiről.

Mi is az a NOE?

Az 1987-ben alakult Nagycsaládosok Országos Egyesülete jelenleg több mint 250 helyi közösséggel és hetvenezer taggal rendelkezik. Az országos munkát hét regionális központ segíti. Önkénteseik száma megközelíti az 1500-at. Az egyesület munkájának középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll, emellett ellátja a családok érdekvédelmét, rendezvényein pedig kapcsolatépítésre és szórakozásra is lehetőséget nyújt.

Mint mondta, a kormány büszke arra, hogy stratégiai partnere lehet a nagycsaládosok egyesületének. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 a családok éve lesz, és már formálódnak azok a programok, amelyeken a NOE-val együtt fognak dolgozni.

Ezután Annemie Drieskens, az európai családos szervezetek konföderációjának (COFACE Families Europe) elnöke gratulált az egyesület tagjainak. Mint mondta, Magyarországon a NOE-n kívül a gyermekeiket egyedül nevelő szülők egyesülete tagja a szervezetüknek, amelynek legfontosabb értékei a sokszínűség, a diszkriminációellenesség, az esélyegyenlőség és a szolidaritás.

Az ünnepségen az egyesület elnöke a nagycsaládosokért végzett áldozatos munka elismeréseként átadta a NOE nemzetközi díját. A 2017-es elismerést Jakabffy Emma, a nagyváradi Pro Familiae Alapítvány elnöke és Luc De Smet, a flamand nagycsaládosok egyesületének elnöke vehette át.

(Borítóképünkön kézműves foglalkozás a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 30. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!