Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!

2018.05.19. 21:00

Murarátka vendégházával, táji szépségével várja vendégeit, hamarosan víztározó is készül

A falu eredetileg fent volt a hegyen, akkor négy utcája is épült.

Győrffy István

1866-ban ezért ide építették a Szent Orbán kápolnát. Ennek történetét onnét tudom, mert a falu akkori urának, Inkey Imrének a felesége, Kiss Jozefa több évig küzdött azért, hogy a kápolna megépülhessen. A zágrábi levéltárban megtalálták a levelezést. 1850-ben az egyházi és világi méltóságoknak írt leveleiben könyörög, szinte megalázkodik, hogy a kápolnát engedjék megépíteni, mert a szomszédos szemenyei plébánia, ahova a falu akkor tartozott, nagyon ellene volt, hogy itt templom épülhessen. Két éve ünnepeltük a kápolna megépítésének 150. évfordulóját, amire szépen felújítottuk az épületet. Eredeti, értékes fa szobrait restauráltattuk – eleveníti meg a kápolna történetét Pál Józsefné, Ildikó polgármester, aki Németh Rudolffal, az önkormányzat alkalmazottjával mutatja meg Murarátkát, ami az egyik gyöngyszeme a Mura-völgyének.

Murarátka vendégháza, valamikor iskola volt

A kápolna a környék egyik legmagasabb pontján áll, a Mura felé nézve innét óriási távlatok nyílnak meg a tekintet előtt. A hegy alatt, a falu mentén vezet a hetvenes autóút, ami mögött a szeszélyes vizű folyó kanyarog. A völgy burjánzik a zöldtől, az ártéri erdőknek kedvezett a mostani időjárás. A másik irányban dombok hullámoznak, oldalukon erdőkkel, szőlőkkel.

A vendégházban kapott helyet a Szent Teréz imaház is

- Többen ismét a magaslatokra építkeznek, sőt, ide fel a hegyre is – mutat egy pazar új lakóházat Pál Józsefné a füves domboldal tetején. – Sikerült egy pályázaton nyernünk 32 millió forintot, amiből a hegyi utak aszfaltozását folytatjuk, hogy az új építésű részek is könnyebben megközelíthetők legyenek. Egy másik pályázatot a keresztek megújítására adtuk be több faluval együtt, s ebből szeretnénk mi is három keresztet, s egy szobrot megújítani. Ezek mellett a kápolna mellé egy esőbeállót, pihenőhelyet tervezünk padokkal, mert elég sok turista jön fel a hegyre a kápolnához. Az utóbbi időben sok horvát turistával találkozunk, akik felsétálnak ide a mindvégig gyönyörű kilátást nyújtó úton. Tanúja voltam, amikor többen, a közelben lévő keresztnél letérdeltek és imádkoztak. Trianonra emlékeztek, ami megfosztotta őket az itteni tulajdonuktól. A békeszerződés ugyanis a Muráig elvette a horvátok földjeit, ezek akkor a magyar államra szálltak, majd a helyiek bérelték, s később a telkek a tulajdonukba is kerültek– mondja Ildikó.

A vendégház két ágyas szobája

A kápolna előtt egy szobortalapzat árválkodik, a polgármesterasszony elmondja a történetét:

Új családi ház a rátki hegyen

-A Búsuló Jézus szobor állt itt, amit összetört egy ekét vontató traktor. A szobor darabjait összeszedtem, ezek itt vannak a kápolna ajtó mögött. A már említett pályázatból szeretnénk ezt is restauráltatni.

A kereszt felújítási programban a temető 1875-ben állított keresztjét is felújítják

A kápolna mellett elhagyott pincék és szőlők jelzik, sokan felhagynak itt is a művelésükkel. Errefelé viszonylag későn, csak az 1830-as évektől kezdték betelepíteni szőlőkkel a domboldalakat. Az elhagyott parcellák mellett bőven találni még szépen gondozott kerteket is. Egy pirosló muskátlikkal ékesített portán találkozunk Andor Györggyel, aki ha teheti a telkén tölti a szabadidejét.

: Panoráma a hegyről a nem Mura felőli oldalon

- Kell a mozgás az embernek. A munka, az izmok megmozgatása karban tart. Szeretek a szőlővel foglalkozni, cserszegi fűszeres és zenit szőlőm van, nagyon finom a bora – mondja elégedetten.

Kilátás Mura völgyére

- Sajnos, sok üres házunk is van. Elöregedett a falu, sokan magukra maradtak, vagy szociális otthonba költöztek. Jelenleg 250-en lakjuk Murarátkát. Ma is lesz egy temetésünk, a falu egyik idős asszonyától, aki több mint kilencven évet élt búcsúzunk. Az önkormányzat nagytermében lesz a tor, hetven vendégre terítettünk. Az önkormányzatnak mindene megvan az ilyen rendezvényekhez. Két konyhánk is jól felszerelt, elegendő a terítékünk, amit ingyen bárki igénybe vehet, s használhatja a helyiségeinket. A múlt héten két ballagás is volt a településen – említi a polgármesterasszony.

Kamionok az autóúton, amit most kétszer két sávosra szélesítenek

Feltűnik, hogy a falu két, jól elkülönült részből áll. Letenye felől is van egy falurész, aztán a Mura holtága következik, s majd Rátka másik falurészébe találja magát az utazó.

„Álló” vagyis holtág a két falurész között

- Az 1403-as írások szerint a falu már akkor két részből állt. A háború után kezdett a hegy elnéptelenedni, de még a hetvenes években is lakott ott jón néhány család – mondja Ildikó.

Murarátka Letenye felől

A török időkben az 1570-es támadásokat követően pusztává vált a település, amit először 1353-ban lehet fellelni iratokban. Több mint száz évvel később, 1691-ben tesznek újra említést a faluról, ahonnan 1733-ban ismét elköltöztek az emberek. Ezt követően 1770-ben települtek le a térségben családok, ekkor 37-en éltek itt. Az Inkey család megjelenését követően, 1802-től kezdődött a nagyobb ütemű népesedés, 1830-ban már 142-en laktak Murarátkán. A háborút követően 1949-ből van adatunk, amikor 164 házban 769-en éltek. A falu utolsó földbirtokosa Rüdt-Collenberg Veiprecht Hugó gróf volt, aki 1945-ig él itt.

Rálátás a falura az autóúttól

- Az ő fia, aki Székesfehérváron él egyszer meglátogatott. Nagyon boldog volt, hogy találkozhattunk, dicsérte milyen szép a falu, s azt kérdezte, hogyan tudjuk ilyen tisztán tartani – mondja a polgármester, akivel megérkezünk Murarátka vendégházához, itt ilyen is van.

Rálátás a Murára a kápolnától

-A múlt héten is voltak vendégink, öt horgász lakott benne néhány napig. Ez az épület régen iskola volt, miután a hetvenes években a tanítás megszűnt a faluban, működött ebben varroda, majd hosszú ideig üresen állt. Mindezt Szúnyog Jenő egykori polgármester megelégelte, megvette a téesztől az épületet, s már akkor vendégházat alakítottunk ki benne. Négy éve pályázati segítséggel újítottuk fel, ami akkor 32 millió forintba került, ebből 16 milliót a falu állt. Ez az épület lényegében vízi turisztikai bázis, ami 25 vendég elszállásolására is alkalmas. Voltak benne már huszonöten, ilyen létszámú iskolai csoportokat tudunk fogadni. Az épületben kapott helyet a Szent Teréz imaház is, ahol minden vasárnap miséznek. Egyébként a nagytermét a falu lakói is igénybe vehetik a családi rendezvényeik megtartásához. Van két kenunk, amit most is bérelnek. Kedvelt a vendégeink számára ez hely, mert a közeli horgászvizeken és a Murán is jól érzik magukat az ilyen pihenésre vágyók. Sajnos, a Mura holtágain, amit az itteniek csak „álló”-nak hívnak nem szabad horgászni, mert ezek a Mura-menti Tájvédelmi Körzethez tartoznak, Natura 2000-res védett területek – vázolja a helyzetüket Pál Józsefné.

A Szent Orbán kápolna
Andor György kedves muskátliival

A már említett út és járda építési, valamint kereszt megújítási pályázataikon túl, most készül el az önkormányzati közmunkások öltözője, szociális helyiségei, s egy garázs is. Viszont lesz egy vízügyi beruházás a falu határában, egy víztározó létesítése a falu fölött, a Puszta völgyének végén, ami árvízvédelmi célokat szolgál.

Pál Józsefné polgármester: „Murarátka igazi vonzerejét az értékes környezete, a természeti táj szépsége, érintetlensége, az itt élő emberek kedvessége, vendégszeretete jelenti”

- Ez kedvez majd a falu vendégfogadási lehetőségeinek. Azt szeretnénk, ha strandot is kialakíthatnánk a tavon az újabb horgászati lehetőségek mellett. Murarátka igazi vonzerejét ugyanis az értékes környezete, a természeti táj szépsége, érintetlensége, az itt élő emberek kedvessége, vendégszeretete jelenti – mondja elköszönésünkkor Pál Józsefné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában