egészség

2019.03.05. 14:50

Mit kell tudni az antioxidánsokról?

Vajon tényleg csodaszerek a furcsa nevű titokzatos összetevők?

Forrás: Shutterstock

Egyszerűen fogalmazva: az antioxidánsok megakadályozzák, hogy a szervezetben felhalmozódott szabad gyökök kifejthessék sejtkárosító hatásukat. A szabad gyökök a normál élettani működés melléktermékei, tehát egészséges embereknél is képződnek. Molekulái rendkívül nagy reakcióképességgel rendelkeznek, de szerencsére igen rövid életűek.

Külső elektronhéjukon egy vagy két páratlan elektron tartózkodik, amelyek a szervezet ép sejtjeinek molekuláitól próbálnak párt szerezni maguknak, hogy stabillá váljanak. Ez az ép molekulák – fehérjék, zsírok stb. – károsodásához vezet – írja a Vasárnap Reggel legfrissebb száma.

Az egészséges szervezet hatékonyan semlegesíti a szabad gyököket, de nem mindig! És ez nem csak a dohányzás, a túlzott kávéfogyasztás vagy az UV-sugárzás következménye, egyre nagyobb súllyal esik latba a stressz és a silány minőségű, ugyanakkor nagy mennyiségben fogyasztott étel.

A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződése indulhat el.

Az antioxidánsokhoz számos különféle vegyületcsoport tartozik: többek között vitaminok, illetve ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok és enzimek. A legfontosabb „jótevők” az A-, C-, E- és K-vitamin, valamint a koenzim Q10. A szelén, a cink és a mangán létfontosságú nyomelemek, segítenek megelőzni a rákot és az érelmeszesedést, a flavonoidok pedig antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi hatóanyagok. Lássuk, miben található a legtöbb.

Fotó: Shutterstock

Napraforgómag

Igazi „energiacsomagok” a kis magocskák – erősítik a csontokat, hozzájárulnak a bőr és a szív egészségének megőrzéséhez. Mindenekelőtt a nagy mennyiségű E-vitamin értékes, de B1-vitamin-, szelén- és kalciumtartalma miatt is érdemes fogyasztani, – lehetőleg sózatlanul.

Sárgarépa

Gazdag béta-karotinban, mely nemcsak a zöldség csodás színéért felelős, hanem a szervezet A-vitamin-ellátásáért is. Az A-vitamin elsősorban a jó látáshoz nélkülözhetetlen: megvéd a farkasvakság kialakulásától, valamint csökkenti a retina megbetegedéseinek kockázatát.

Bab

Magas élelmirost-tartalmuk miatt a babfélék segítenek a rák megelőzésében, és ezt a hatást tovább erősítik a bennük lévő antioxidánsok és folsavak. Kálium-, magnézium- és B-vitamin-forrásként is kiváló élelmiszer.

Málna

Valódi vitaminbomba, az egyik legegészségesebb gyümölcs. Flavonoidok, gyümölcssavak, ásványi anyagok és vitaminok tárháza. A káliumon kívül kalcium, vas, cink, magnézium és foszfor is található benne. Gazdag C- és B-vitaminban.

Fotó: Shutterstock

Eper

A szabad gyökök nemcsak egyes betegségek kialakulásáért tehetők felelőssé, de a bőrt is öregítik. A piros gyümölcs hatékony megoldás lehet a folyamat elleni küzdelemben, mert nagy mennyiségben tartalmaz fontos ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, vas, cink és réz.

Brokkoli

A szulforafán nevű anyag miatt igencsak elöl áll az antioxidáns-tartalmú ételek listáján. Ez aktivizálja a májban termelődő méregtelenítő enzimeket, amelyek semlegesítik a káros szabad gyököket.

Dió

Egy szemnek kb. 60 százaléka zsír, de a zsírsavak miatt nagyon jót tesz a szívnek és a véredényeknek. Rendszeres fogyasztása segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában, valamint csökkenti a koleszterinszintet.

Tökmag

Rengeteg létfontosságú anyag rejtőzik a tökmagban, többek között A-, B1-, B2-, D-, E- és F-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, cink, réz, szelén és nátrium. Emellett sok rostot, illetve esszenciális zsírsavakat, főleg palmitin-, sztearin- olaj- és linolsavat tartalmaz.

Minél több, annál jobb

A kiegyensúlyozott táplálkozás részeként naponta összesen mintegy 400-600 gramm zöldség és gyümölcs szerepeljen az étrendben. Ezen belül is érdemes minél többféle és minél több színű, lehetőleg idényjellegű friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, nyersen vagy kíméletes konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve, hogy minél jobban kifejthessék kedvező hatásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!