közeleg az ünnep

2019.12.09. 18:00

Milyen szempontok alapján válasszunk tökéletes karácsonyfát?

December elején ellepik az utcákat a fenyőfaárusok, minden áruházban, kertészetben megjelennek a szebbnél szebb karácsonyfának valók. De hol és mikor érdemes beszerezni az otthonok legszebb karácsonyi díszét?

Forrás: Shutterstock

Fotó: Iakov Filimonov

Számos szempont van, ami segít eligazodni a tökéletes karácsonyfa kiválasztásában. Van, akinek az illat az elsődleges, másnak a tartósság. A Bors szakemberektől tudta meg, mire érdemes figyelni a nagy fenyőmustránál.

Illatos legyen vagy tartós?

A három klasszikus fenyő közül a legolcsóbb a luc és körülbelül azonos áron lehet hozzájutni az ezüsthöz és a nordmannhoz. A nordmann fenyő előnye, hogy hosszú életű, szinte egyáltalán nem hullatja a tűleveleit, szép az alakja és nem szúr. Hátránya a drágasága mellett, hogy egyáltalán nincs fenyőillata. Ha illat alapján választ az ember, egyértelműen a luc a legjobb, de ez nagyon hamar lehullatja a tűleveleit és szúr is. Arany közép­útnak az ezüstfenyőt ajánlják, mert nem szúr annyira, van illata és általában szép az alakja is.

A vágott fenyő megy a legjobban

Még mindig a vágott fenyő a legkelendőbb – mondta a lapnak Szoták Dávid okleveles kertészmérnök, a Fitoland kertészeti áruház vezetője. „A földlabdás fenyőnél arra kell odafigyelni, hogy életben tudjuk tartani. Ha bekerül a szobába, öntözni kell, hiszen a melegben párologtat. Nálunk a földlabda nedves forgácsban van, hiszen ez elzárja a külvilágtól és nedvesen is tartja” – magyarázta a szakember.

A ma divatos citromillatú fenyőről is megkérdezte a Bors a véleményét. „Ilyen fenyő természetesen nem létezik, egyszerű marketingfogás. A fenyőféléknek alapvetően hasonlít az illatuk a citrusfélékéhez, a fe­nyők azonban fenyőillatúak” – magyarázta mosolyogva Dávid.

Kertészetben vásárolja a fát!

„A legolcsóbb a vágott fenyők közül a lucfenyő, aminek métere körülbelül 4 ezer forint” – kezdte a Borsnak Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezetője. „A vágott fenyők közül ebből adunk el a legtöbbet Magyarországon. Egyre inkább lenyomja a nordmann fenyő, aminek métere 4-6 ezer forint, de sokkal tartósabb. Ez a fenyőfajta tökéletes. Szép zöld, nem szúr, nincs gyantája, de drága és nincs illata. Az első osztályú nordmann fenyő métere 8-10 ezer forint is lehet. A fát beárazzák, és az is rajta van, hogy első osztályú-e. Az ezüstfenyő futottak még kategória, kevesen viszik, pedig nagyon szép” – magyarázza Boross Dávid.

A kertészetekben stabilan nagy és jó minőségű a választék. A hipermarketekben, nagy áruházakban viszont jellemzően nem kapható első osztályú fa, ott csupán az árverseny számít. Az utcai fenyőárusoknál általában sokkal kisebb a választék, sőt előfordulhat, hogy fekete vágásba is belefuthat a vásárló. A szakember szerint a fenyőket már november végén, december elején kivágják a termelők, így érdemes még a karácsonyi nagy hajtás előtt megvásárolni az ünnep egyik fontos kellékét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!