Helyi életstílus

2017.10.17. 15:03

Milyen korona kerüljön a fogunkra?

Ha a fogunk elromlik, vagy töméssel, vagy gyökérkezeléssel meg tudja menteni a fogorvos

Ám van olyan eset, amikor a tömés se segítség, hiszen annyira meg van rongálódva a fog, esetleg le van törve belőle egy nagyobb rész, hogy a fogkorona helyreállítása jöhet csak szóba! Ilyen esetben rengeteg fajta fogkorona közül választhatunk, ám sajnos kevesen tudják, hogy az eltérő típusú koronáknak milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek.

A legolcsóbb megoldás: Fémkerámiából készült fogkorona

Erről a koronapótlási technikáról tudni kell, hogy egyaránt tartalmaz fém részeket, illetve porcelán részeket is. A korona belső fele fémből van elkészítve. Ez a rész érintkezik közvetlenül a fogunkkal. Ez a fém rész igazából nem is látszik és erre a ráégetett réteg a már egy fogszínű porcelán vagy kerámia. A fémkerámiából készült korona hatalmas előnye, hogy természetes és esztétikus megoldást jelenthet. A belső, fémváz miatt ezek a koronák sokkal stabilabban és erősebben képesek illeszkedni a fogunkra, mint a sima porcelán koronák. Pedig ezek szinte minden esetben olcsóbbak. A korona teherbíró képessége és keménysége igen jó, strapabíró, ennek köszönhetően megfelelő ápolás mellett hosszú ideig bírja a gyűrődést.

A fémkerámai korona hátránya

Sokak számára igen kedvelt a fémkerámiából készült korona, ám egyetlen hátránya van, aminek senki nem örül. A korona és az ínyünk között ugyanis egy idő után észlelhető lesz egy sötét színű csík, mely Esztétikailag nem túl szép látvány, főleg, ha az első fogakról beszélünk, akkor pedig még inkább, ha a fogíny is visszahúzódik.

A legdrágább, de legesztétikusabb a Porcelán korona

Ez a fogkorona semmi mást nem tartalmaz, csak porcelán anyagot, belül és kívül is. Rengeteg előnnyel rendelkezik, például nem észlelhető a sötét csík, mint a fémkerámia fogkoronáknál, ezáltal egy esztétikusabb, szebb mosolyt kapunk. A porcelán fog színe, formája, mérete és jellege is teljesen természetes fogsort ad. A porcelán előnye még, hogy teljesen hipoallergén, illetve biokompatibilis anyag, ezért attól biztosan nem kell tartunk, hogy bármilyen kellemetlen irritációt, esetleg allergiát fog okozni.

Hátrányai között meg kell említenünk az árát, hiszen jóval drágább a porcelán korona, mint fémkerámia társa. Másik hátránya, hogy felhelyezés során elég sok foganyagot kell eltávolítani, illetve hogy ezek a fogak mindig érzékenyebbek lesznek melegre és a hidegre is.

Árban középkategóriás a nagyon erős Cirkon korona

A harmadik módszer a korona pótlására, a Cirkon korona felhelyezése. A cirkon anyagról tudni kell, hogy egy igen kemény, strapabíró és nagyon terhelhető anyag, mely tökéletes lehet a fogkoronák elkészítésére. Ezek a fogkoronák Cirkóniumból készülnek. Hatalmas előnye, a már említett terhelhetőség, ez az anyag ugyanis a fémnél és a porcelánnál is erősebb! illetve sokan azért választják ezt a megoldást mert a fogaink nem lesznek érzékenyek sem a hidegre, sem a melegre. Ez az anyag sem okoz allergiát, vagy irritációt és tulajdonságai teljesen megfelelnek az igazi fogénak.

A cirkon koronák árban a porcelán koronák alatt, de a fém koronák felett helyezkedik el, körülbelül félúton.

Pár hátránya azonban a Cirkon koronának is van. Ilyen például az, hogy a cirkon korona alatt sokkal nehezebben tudjuk észre venni, ha fogunk tovább romlott, ez leginkább akkor szokott látszódni, ha az egész koronát eltávolítják. A cirkon koronáknál említett strapabíróság és keménység sajnos néhány esetben a hátránya is, hiszen van olyan eset, amikor negatívan befolyásolja a felette, illetve mellette lévő fogakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!