A kanizsai származású professzor új kötete

2018.09.30. 11:30

Mi lehet Mona Lisa mosolyának titka?

A kanizsai származású dr. Gerlinger Imre professzornak nemrégiben jelent meg új, Fül-orr-gégészeti karcolatok című kötete. Majd rangos szakmai elismerést vehetett át a pécsi főorvos.

Benedek Bálint

Dr. Gerlinger Imre a hallásrehabilitáció és a fülsebészet fejlesztésében elért pécsi eredményei elismeréseképpen vehetett át elismerést

Dr. Gerlinger Imre professzor, egyetemi tanár, pécsi fül-orr-gégész főorvos, klinikaigazgató életének alakulásáról, hivatásáról, valamint szakmai elismertségéről korábban többször beszámoltunk. Ezúttal a legutóbb megjelent könyvéről mesélt.

– A Fül-orr-gégészeti históriák című könyvem hat évvel ezelőtt jelent meg, s kedvező fogadtatásban részesült nemcsak szaktársaim, hanem a híres emberek betegségeit elemző történetek iránt érdeklődő, nem szakmabeli olvasók részéről is – fogalmazott dr. Gerlinger Imre. – Az emberi természet bocsánatos tulajdonsága, hogy kíváncsi és mindent tudni szeretne a kiemelkedő személyiségekről, politikusokról, művészekről, tudósokról és közszereplőkről. A betegség mindig gyengíti a nagy egyéniségek személyiségjegyeit, ezért maradt olyan sok rejtély a hírességek kórfolyamatai és halála körül. A modern kori orvoslás temérdek összefüggést tárt fel a panaszok, a tünetek és a diagnózisok között. Ezért izgalmas, ha történelmi személyiségek elmúlásának eseménysorát újravizsgáljuk és ismeretlen összefüggéseket keresünk.

Dr. Gerlinger Imre a hallásrehabilitáció és a fülsebészet fejlesztésében elért pécsi eredményei elismeréseképpen vehetett át elismerést
Krepuska Géza az első nemzetközi hírű magyar fülészprofesszor volt. A család és a szakma díjat hozott létre az emléke előtt tisztelegve
Gerlinger professzor új könyve Fotók: Dr. Piski Zalán

Ennek folytatása a Fül-orr-gégészeti karcolatok. Ebben a könyvben folytatta a professzor a hírességek kórtörténeteinek elemző leírását.

– Ki ne hallott volna Oscar Wilde kalandos életéről, zseniá­lis aforizmáiról? – folytatta. – Kevesebben vannak, akik tudják, hogy édesapja a kor egyik leghíresebb fül-orr-gégész professzora volt, akinek fia – a sors fintora folytán – egy fülbetegség szövődménye miatt hunyt el. Bizonyára sokakat meghat Helen Keller bájos története, aki az első siketnéma nőként felsőfokú végzettséget szerzett, amerikai politikusok barátjává, a közvéleményt formáló médiaszemélyiséggé vált, s ugyancsak zseniális aforizmákat tett közzé. Valószínűleg szintén érdeklődésre tarthat számot Károlyi Mihály – máig vitatott megítélésű egykori miniszterelnökünk – betegségének története. Azt is elolvashatják az érdeklődő kollégák és a nem szakmabeliek, miképpen próbálták ki Ruth Babe-en, a valaha élt leghíresebb amerikai baseballjátékoson az első kemoterápiás rákgyógyászati gyógyszert.

Ahogy Mona Lisa mosolyának elemzése is régóta foglalkoztatja a fül-orr-gégészeket, a kötetből kiderül, milyen kórkép állhatott a mindenkit lenyűgöző híres mosoly hátterében.

Tycho Brahe, a világhírű csillagász az első mesterséges orrprotézis viselője volt, története igazi kultúrtörténeti csemege.

– A lapokon a hírességek fül-orr-gégészeti vonatkozású történeteinek elemzésén túl nagy hangsúlyt fektettem a fül-orr-gégészet művészettörténeti aspektusaira is – tette hozzá dr. Gerlinger Imre. – Bemutatom a fül ábrázolását a különböző műalkotásokon, de áttekintést kaphatunk a fej-nyaksebészeti vonatkozású művészettörténeti példákról is. Ahogy szintén jelentős a gyerekkori rendellenességek és fül-orr-gégészeti elváltozások bemutatása a képzőművészetben. Végül elsősorban fiatal, pályakezdő kollégáim kedvéért összegyűjtöttem néhány szakmai szempontból izgalmas és érdekfeszítő elemzést a fül-orr-gégészet hőskorából. Azt szerettem volna elérni, hogy az első könyvemhez hasonlóan ebben is olyan adatok és információk legyenek összegyűjtve, melyeket szívesen olvasnak a következő generációk fül-orr-gégészei és az érdeklődő laikusok is.

A szerzőt idén a hallásrehabilitáció és a fülsebészet fejlesztésében elért pécsi eredményeinek elismeréseképpen a szegedi Magyar Fül-Orr-Gégeorvosok Egyesületének 55. nemzeti konferenciáján Krepuska Géza-díjjal tüntették ki.

Az elismerés névadója az első nemzetközi hírű magyar fülész­professzor volt, aki orvosprofesszorként megváltoztatta a tria­noni határokat, hiszen az antant bizottság fővárosban tartózkodó angol tagjának krónikusan gennyedző fülén életmentő műtétet hajtott végre. A hálás tisztviselő közreműködése révén három észak-magyarországi falu, 15 négyzetkilométernyi terület és Krepuska bazaltbányái is visszakerültek az országhoz. Emlékére a család, valamint a neves hazai fül-orr-gégészekből álló Krepuska Alapítvány kuratóriuma kétévente díjat adományoz annak a kollégának, aki a hazai hallásrehabilitáció és a fülsebészet terén jelentős eredményeket ér el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!