veszélyeztetett faj

2019.01.04. 06:00

Mesterségesen termékenyítették meg a Prágai Állatkert egyik oroszlánját

A veszélyeztetett ázsiai oroszlán vadonélő populációja némileg növekedett, egyetlen természetes élőhelyükön mintegy 600 egyed él.

Forrás: Shutterstock

Fotó: scooperdigital

Mesterségesen megtermékenyítették a Prágai Állatkert egyik ázsiai oroszlánját, Ginnit szerdán.

A beavatkozást azután végezték, hogy sikertelenek voltak a korábbi pároztatási kísérletek: az állatkertben élő hím Jamvan és a két nőstény, Ginni és Suchi nem szaporodott természetes úton.

„Jamvan nem elég domináns, nem akar párosodni, vagy ha megpróbálja, elkergetik” – mondta Pavel Brandl, az állatkert emlősökkel foglalkozó szakértője.

A veszélyeztetett ázsiai oroszlán kicsit kisebb, mint afrikai rokona, és bár a vadonélő populáció némileg növekedett, az indiai Gudzsarát tartományban lévő Gir természetvédelmi területen, egyetlen természetes élőhelyükön mintegy 600 egyed él.

Az állatokat veszélyezteti az orvvadászat és a betegségek is: az elmúlt évben 24 pusztult el betegség miatt. Európában 143 ázsiai oroszlán él fogságban, de mindannyian 11 őstől származnak, ami limitálja a génállományt.

„Az időzítés tökéletes volt, a behelyezés tökéletesen zajlott” – mondta Thomas Hildebrand, a berlini Leibniz Vadkutató Intézet munkatársa, az eljárást végző német és cseh szakértőkből álló csoport tagja.

Cseh kollégái azonban óvatosabban fogalmaztak.

„Általánosságban elmondhatjuk, hogy a természetes párosodáshoz képest kisebbek az esélyek” – mondta Roman Vodicka, az állatkert főállatorvosa.

A megtermékenyítési eljárást korábban alkalmazták már nagy emlősöknél, például elefántoknál és rinocéroszoknál, nagymacskák esetében azonban ritka.

Szeptemberben egy afrikai oroszlán mesterséges megtermékenyítéssel fogant kölyköt hozott világra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!