Teszt

2017.10.23. 11:30

Melyik mustárt válasszuk a boltban?

Sárga flakonjaikat a bolt túlsó végéről is könnyen kiszúrjuk, és legtöbbünk már bizonyosan kóstolt is belőlük élete során legalább egy fajtát. A dijoni és az orosz mustárokat most mellőztük, így a legegyszerűbb, hagyományos „magyar” mustárok tesztje lett a mostani.

A mitettemma.hu csapata az osztályozás során elsősorban a mustár ízét és állagát vizsgálta, hogy a mindmegette.hu és hírportálunk olvasói számára kiderítse, melyik a legjobb flakonos mustár a piacon.

MIKADO

Furcsa, de illata alapján egészen nehéz meghatározni, hogy mustárt szimatolunk. Kóstolva aztán megtudjuk, hogy ez nem kifejezetten a tipikus „magyar mustár” kategóriája. Édesebb, és emögött még találunk egy szegfűszeges vonalat is. E kettő együtt egészen érdekes ízvilágot alkot.

Adatok: 640 gramm, 279 Ft

HEINZ

Igazi sárga mustár, amely a leírás alapján az enyhe kategóriába sorolandó. Illata ízig-vérig igazi mustár: azaz kicsit megrántja arcizmainkat, ha jól beleszippantunk. Ízlelve kevésbé erős, de kicsit sem nevezhető édesnek. Állagra tökéletesen krémes, viszont a cseppmentes kupak időnként hangsebességgel tüzeli magából az eltévedt cseppeket.

Adatok: 240 gramm, mustármag 16%, 590 Ft

UNIVER

Illatra nem túl magabiztos. Kóstolva javul a helyzet, sokkal közelebb kerülünk a mustárhoz. Picit édeskés, de a végére, az utóízében megjön az áhított, kicsit maró hatás. Állagra picit hígabb a nagy átlagnál.

Adatok: 440 gramm, 469 Ft

GLOBUS

Az illata alapján nem tűnik erősnek, icipicit az édesebb mustárok felé közelít, ha az orrunkra hagyatkozunk. Kóstolva már egészen másképp mutatkozik: fickósabb, egy pillanatig csípős szósz kerekedik belőle. Állagra hibátlan, tökéletesen krémes. Összességében: ízben jó, illatra csalóka mustárnak számít.

Adatok: 440 gramm, 439 Ft

TOPECO

Illatra igazi piacos „kolbász mellé mustár” aromát áraszt magából. A színe picit világosabb, de még simán belefér a mustárárnyalatba. Kóstolva kicsit cudarabb a világ, mivel az egészen sűrű mustárnak kifejezetten rossz utóíze van. Kicsit olyan, mintha egy műanyagfóliát csócsálnánk közben.

Adatok: 400 gramm, mustármag 17%, 199 Ft

SPAR

Gyanús már akkor, amikor rápillantunk. A színe sem túl életerős, de látunk rajta egy olajos réteget is, és ez további félelmet gerjeszt a rutintalan fogyasztóban. Illatra sokat nem ad magából, de szerencsére ízében egészen rossz. Alig van mustáríze, az állaga pedig egészen híg.

Adatok: 500 gramm, 229 Ft

LOMEE

Az ALDI saját gyermeke. Kibontás után igen intenzív mustárillat csapja meg az orrunkat. Kóstolásnál be is igazolódik sejtésünk, egészen erős mustárról van szó. Állaga sűrűbb, kellemesen megkaparja a torkunkat, ez bizony egészen fickós mustár.

Adatok: 500 gramm, 219 Ft

CBA

Meglepően jól szerepel, amíg csak szimatolunk belőle. Kóstolásnál viszont híg, olajos szószt kapunk, amelyből a tiszta mustárélmény igencsak kikopott. Erőteljesen vizezett hatást kelt.

Adatok: 470 gramm, 299 Ft

TESCO

A flakon felnyitása után bizakodásra ad okot illata, mert kifejezetten kellemes mustáros löketet nyújt. Kóstolva sem olyan rossz a helyzet, egyedül az állagán kellene kicsit változtatni. Ha sűrűbb lenne, jobban szerepelne. Nem a legerősebb és legtisztább mustárélmény, de elfogadható.

Adatok: 500 gramm, mustármag 16,5%, 289 Ft

KALOCSAI

Visszafogott aromák szivárognak belőle. Kóstolva sokat javul a helyzet, mert igencsak betyáros és karakteres mustárt kapunk. Állagra pont jó: picit tömörebb, nem teljesen krémes. Az utóíze pár pillanatig furcsa, de az hamar elillan.

Adatok: 670 gramm, 529 Ft

Ítélet

Szélsőséges eltéréseket nem tapasztalni. A csapatból egyedül a Mikado lóg ki, ez nem fér bele a klasszikusmustár-mezőnybe, ha nagyon szigorúak vagyunk. A saját csoportját viszont fölényesen megnyerte, mivel egyedül került bele.

A többi közül az első helyre a Heinz került, amely illatra és ízre is egészen bravúrosan hozza a mustárra jellemző jegyeket. A második helyre a Globus terméke került, amely talán az egyik legcsípősebb a mezőnyben. A bronzot az Univer hozta, amelynek illata nem a legtökéletesebb, de kóstolva egészen finom.

A leginkább kerülendő kategóriába a Spar terméke került, ez érthetetlen káosz. Kicsivel „jobb” a helyzet a CBA terméke esetében, de azért ezt is a kerülendő kategóriába soroltuk.

Helyezések:

  • Heinz
  • Globus
  • Univer
  • Lomee
  • Mikado
  • Kalocsai
  • Tesco
  • Topeco
  • Cba
  • Spar
  • (Borítókép: Shutterstock)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!