idős madár nem vén madár

2018.08.11. 21:10

Meghozta az andoki flamingók tojókedvét a hőség

Tizenöt év után először raktak tojást egy délnyugat-angliai természetvédelmi területen.

Greater Flamingoes (Phoenicopterus ruber roseus) with a pair forming a heart shape with their necks, in the Menagerie or Zoo of the Jardin des Plantes, part of the Musee National d'Histoire Naturelle (National Museum of Natural History), in the 5th arrondissement of Paris, France. Picture by Manuel Cohen

A vadmadarak és a lápok megőrzését célul kitűző alapítványt, a The Wildfowl & Wetlands Trust szombaton közölte, hogy hat igen ritka egzotikus madár kilenc tojást rakott, ám azok mind meddők voltak.

A Chilében, Északnyugat-Argentínában, Nyugat-Bolíviában és Dél-Peruban őshonos veszélyeztetett fajként számon tartott madár általában csak egy tojást rak, és mintegy 30 napon át kotlik rajta. A Gloucestershire-ben lévő természetvédelmi területen élő madarak fészkében ezért közeli rokonuk, a chilei flamingó tojásait tették be kiköltésre a szakemberek.

A rezervátum menedzsere, Mark Roberts hangsúlyozta, hogy

„az andoki flamingók igen gondoskodó szülői hangulatban vannak, ezért kaptak chilei flamingócsirkéket felnevelésre. Ez nagy motiváció számukra és gazdagítja a madarakat”

- tette hozzá.

Az andoki flamingók a rezervátum legöregebb állatai, valamikor az 1960-as évek elején érkeztek már felnőttként a térségbe. Mivel igen hosszú életűek, fogságban akár 50 évet is élnek, idős korban is szaporodnak.

Borítókép: MANUEL COHEN / MCOHEN/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!