egyre több a megbetegedés

2018.09.18. 13:24

Még mindig tart a kullancsszezon

Sokan azt gondolják, hogy nyáron van a legtöbb kullancs, de a főszezon a tavasz és az ősz. Az elmúlt években megfigyelhető hogy egyre több a Lyme-kóros beteg, de sok a vakriasztás is.

Pécs, 2018. április 18. Két kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és három közönséges kullancs (Ixodes ricinus) vizsgálat alatt (b-j) a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János kutatóközpont Virológiai kutatócsoport laborjában Pécsen 2018. április 17-én. Az erdőkben, a parkokban, de még a játszótéri fákon is sok a kullancs.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Sóki Tamás

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa beszélt a témáról a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

„Lyme-kórról egyre többet beszélünk, emiatt jóval rettegettebb betegségnek tűnhet, mint amilyen valójában.

Feltehetően ez az oka, hogy egyre többen mennek vele orvoshoz is. Valóban lehetnek súlyos késői szövődményei, de ez ritka, alapvetően egy jóindulatú, könnyen gyógyítható fertőzésről van szó. Nem találkoztam még olyannal, akinél nem hatottak a specifikus antibiotikumok, ha megfelelően alkalmazták. Ez egy hosszabb kezelést jelent, 21 napig kell szedni a gyógyszereket, de szinte biztos a gyógyulás.”

A Lyme-kór legfontosabb tünete a csípés körül megjelenő, 5–8 centis, gyűrűs vagy kokárda alakú bőrpír, ami lassan terjed és növekszik. Az, hogy lassan, fontos ismertető, az a folt, amelyik rögtön a csípés után megjelenik, általában nem a Lyme-kór, hanem csak a csípés tünete. Ez inkább néhány nap, de akár hetek múlva is előfordulhat. Kezeletlen betegség esetén jelentkezhetnek a szövődményes tünetek: többnyire térdízületi gyulladás, vagy idegrendszeri panaszok árulkodnak.

„Szinte ránézésre be lehet azonosítani a betegséget.

A vérvizsgálat félrevezető lehet, sokszor még nincs a vérben az antitest, amikor már van bőrtünet

és az is gyakori, hogy a vérből még kimutatható, de a beteg már meggyógyult. Éppen ezért a speciális laborvizsgálatokra csak a szövődmények esetén van szükség, a tisztázás miatt. Nagyon sokan jönnek olyan ízületi gyulladással és idegrendszeri panaszokkal, amiket nem a kullancs és a Lyme-kór okozott.” – mondta Szlávik János.

Ausztriában is vizsgálták nemrég ezt a betegséget. Éppen azért, mert a kór egyre inkább terjed Európában. Évente 200 ezer új esetet jegyeznek fel. A Bécsi Egyetem tanulmányából az is kiderült, hogy egy egyszerű antibiotikumos krém 100 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a Lyme-kór kialakulását: 1000 páciensből egy sem lett beteg. A kutatók szerint a krém akkor hatékony, amennyiben a csípés utáni 72 órában napi kétszer használják.

A Lyme-kór ellen nincs, de a kullancs által terjesztett másik, sokkal ritkábban előforduló betegség, az agyhártyagyulladás ellen régóta létezik védőoltás, de

a védettséghez 1-2 hónap szükséges az oltás után.

A kullancsnak Magyarországon legalább húsz faja honos. A legtöbb fertőző, Vas, Zala, Somogy, Nógrád és Borsod megyékben van. Persze nem azért, mert ott több közöttük a fertőzött, hanem azért mert több kullancs él azokon a területeken, mivel sokkal több a vad. De, nemcsak az erdősült megyékben, hanem mindenhol egyre több a kullancs.

2010 óta ugyanis tilos irtani, az unió ugyanis betiltotta azt a vegyszert, amivel lehetett.

Az elmúlt években egyre komolyabb mozgalma van annak, hogy lehessen újra gyéríteni ezeket a vérszívókat.

Bózsik Béla Pál, a Lyme Borreliosis Alapítvány Kuratóriumának elnöke a lapnak elmonda: „Már az is nagy előrelépés lenne, ha legalább közparkokban, lakott területen használni lehetne. Igény lenne rá, az unió több országában is évek óta kampányolnak azért civilek, orvosok részvételével, hogy lehessen irtani a kullancsot. Mindeddig hiába. Felfoghatatlan, hogy egy egyre több emberre ártalmas, haszontalan élősködőt miért védenek ekkora erőkkel? Főleg, hogy az unió különösen kullancsveszélyes terület.”

Rengeteg a tévhit

A B-vitamintól úgy változik meg a testszag, hogy riasztja a kullancsot.

HAMIS, bárhogy változik, a testszag nem zavarja őket.

Ha hideg a tél, kevesebb kullancs lesz, mert táplálék nélkül elpusztulnak.

HAMIS, évekig kibírják élelem nélkül, de a nagy hideget tényleg rosszul tűrik.

Ha meleg a nyár, sokkal több van.

HAMIS, a nagy meleget sem bírja. A tavaszi és a kora őszi időjárást szereti legjobban.

Csak orvos veheti ki.

HAMIS, egy egyszerű mozdulattal könnyen eltávolítható, legjobb egy csipesszel a fejénél megfogni. Érdemes a csípés helyét lefertőtleníteni.

Minden kullancs betegséget terjeszt.

HAMIS, a csípés nem jelent fertőzést, átlagban minden második fertőzött.

Ha több napig nem távolítják el, biztosan fertőz.

HAMIS, csak a fertőzött kullancs fertőz, de az igaz, hogy minél előbb kiveszik, annál jobb, ha egy napon belül eltávolítják minimális az esély, hogy fertőzni fog.

Irritálja őket a fokhagyma és a pálinka szaga, kirándulás előtt érdemes fogyasztani.

HAMIS, csak bizonyos vegyszerek szagára érzékenyek.

Olajjal vagy ecettel kell bekenni, attól elpusztul.

HAMIS, ettől csak fuldokolni és öklendezni kezd és ha fertőzött, nagyobb eséllyel a szervezetünkbe kerülnek a kórokozók.

A fákon és a leveleken él, a nyakunkba esik, ha kirándulunk.

HAMIS, az aljnövényzetben van a legtöbb, érdemes betűrni a nadrágot és a lábakat, hajlatokat alaposabban megnézni erdőjárás után.

 

Címkék#kullancs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!