cukormázas büszkeség

2017.11.13. 12:01

Magyar süticsoda nyerte a torta-Oscart

65 ezer édesség közül bizonyult a legjobbnak Vargáné Orbán Anikó alkotása a nemzetközi versenyen.

Vargáné Orbán Anikó egy 120 centis, 45 kilós csodakastéllyal megnyerte a Royal Icing kategóriát az egyik legnagyobb nemzetközi tortaversenyen, a Cake Masters Awardson. A nyertes mű eredetileg a tavalyi Sirah cukrászait kiállításra készült.

De ne szaladjunk ennyire előre, Anikó a mostani sikerek előtt ugyanis eredetileg agrármérnökként végzett, de sokáig könyvelőként dolgozott. Gyermekkori álma azonban az volt, hogy valamilyen kézművesmesterséggel foglalkozik. Álmát háromgyerekes édesanya­ként váltotta valóra. A mézeskalácsból épített új életcélokat magának, ami hozta magával a tortadíszítést is. Ma már cukrászokat is tanít, olyannyira tökéletesre fejlesztette tudását.

„Tudtam, olyasvalamivel szeretnék foglalkozni, amit itthonról, a gyerekek mellett lehet végezni. Azt is, hogy ez a valami kézművestevékenység legyen. A mézeskalácsban először pont nem láttam akkora fantáziát. Majd egy évig csak mentem, műhelyeket látogattam, és egyre jobban elkeseredtem. Az ólomüveg-készítéshez túl sok egészség­károsító anyagot kellett használni. A fazekasmunka nagyon tetszett, de túl nagy beruházás kellett volna a kemencéhez. Aztán karácsonyra mézeskalácsból készítettem gyertyatartókat ajándékba a szüleinknek, és anyósom, mikor megnézegette, teljesen természetesen megkérdezte: miért keresgélsz, miért nem mézeskalácsozol? Ünnepek után leültem a gép elé, és elkezdtem az interneten keresgélni. Addig csak a karácsonyi ünnep állandó öröme volt, de egy csoda­világ tárult elém, nem is gondoltam, hogy ennyire fantasztikusan sokrétű lehet a felhasználása, akkor éreztem meg, ez az, amit kerestem!”

- mesélte Anikó.

A java azonban csak ezután következett. Anikó pontosan tudta, hogy csak kiváló minőségű, hibátlan és egyedi munkákkal lehet esélye. Két teljes évig kísérletezett, mire tökéletes lett a tésztája, amire megtalálta azokat a formákat, motívumokat és színeket, amitől úgy érezte: ezek igazán az ő mézesei.

Amit korábban csak sorozatgyártott vásárfiának látott, azt egyedi csodavilággá változtatta. A siker gyorsan nagyobb lett, mint tervezte. Hívták óvodába, téli csapatépítő tréningre, rendeltek esküvőre, év végi céges ajándékba. Anikó pedig azt vette észre, a siker magányos műfaj: csak ül egyedül a műhelyében és gyártja megállás nélkül a mézeseket. Akkor úgy érezte, váltania kell, elkezdte átadni a tudását, tréningeket és tanfolyamokat szervezett, és újra emberek közé került.

„A mézeskalácsnak köszönhetően megtaláltam az utat, amit töretlenül, szeretettel tudok járni. Ma már cukor­mázas alkotások, a térbeli mézes­kalácsok érdekelnek jobban, és azon igyekszem, hogy ezt a hagyományos terméket a magyar népművészet forma­kincseinek felhasználásával úgy újítsam meg, hogy megtartsam az értékét. A kalácsok díszítése közben fedeztem fel egyre jobban és merültem el a cukormáz vagy a glazúrozás technikájába.”

- mesélte Anikó.

A torták legnagyobb versenye

A Cake Masters Awards a tortadíszítők és cukrászok nemzetközi versenye, ahol 18 kategóriában díjazzák a versenyzőket. Esküvői, kiállítási darab, formatorta, dísztorta és cukormázas technikával készült torta is szerepel közöttük. Ez a szemle a szakma egyik legnagyobb versenye, torta-Oscarként is emlegetik, profik és hobbicukrászok egyaránt indulhatnak rajta. Idén 65 ezren neveztek a versenyre, díjkiosztója minden évben egy nagyszabású ünnepség Birminghamben. A szaklap, amely a versenyt minden évben meghirdeti, az egyik legnépszerűbb ilyen kiadvány Angliában, és 44 országban megjelenik.

Anikó a győztes műről így nyilatkozott:

„Ez a kastély is azért készült el, mert a férjem mondogatta, hogy csináljak valami nagy és látványos remeklést, amin bemutathatom, mennyit tudok erről a díszítő­cukrászati technikáról. A tavalyi kiállítás pedig inspiráció és határidő is volt egyszerre, úgyhogy összeszedtem magam és megcsináltam. Ez a technika nagyon régi, az angolszász területeken több mint 150 éve használják. Én négy éve foglalkozom vele, főleg angol szakirodalomból kezdtem megismerni, és rengeteget gyakoroltam. Most ott tartok, hogy már tanítom is, cukrászoknak is, de főleg hobbicukrászoknak, hiszen ez nem egy gyors technika. De esküvői tortákhoz, dísztortákhoz kiegészítő díszítésként is nagyszerű lehet, és akkor nem visz el annyi időt.

Engem ebben sem a hagyományos, inkább a térbeli alkalmazás és a különféle színes technikák, a magyaros vonal­vezetésű minta­szervezés érdekelnek, ezt látom kihívásnak.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!