híres elődeink munkássága

2019.09.01. 07:00

Magyar emlékek, élmények Abbáziában

A horvát autópálya-hálózat kiépülésével ma már egy nap alatt meg lehet fordulni az Adria partjáról. Így tettünk mi is, amikor egy szombat hajnalon elindultunk Abbáziába. Abba az alig tízezer lakosú városba, amely majdnem egy évszázadig a magyarok első számú üdülőhelye volt. Nevét a 15. században létesült apátságról kapta, ami olaszul is Abbazia, horvátul Opatija.

   Szalay Csaba

Abbázia a part felől. Az Adria ma is kék, a szállodák a Monarchia hangulatát idézik, és ismét sok magyar turistával találkozhatunk Fotók: a szerző

Jó levegőjének gyógyító hatását az 1860-as évektől hasznosították. Ebben több magyar orvosnak, közöttük Markusovszky Lajosnak (a szombathelyi kórház névadójának) is kiemelkedő szerepe volt. A 19. század végén sorra épültek az elegáns szállodák, a bécsi udvartartás is itt töltötte a téli hónapokat Ferenc József császárral együtt. Végigsétálva a 12 kilométeres tengerparti sétányon, a Lungo Marén, Voloscától Lovranáig sorra találkozunk híres magyarjaink emlékeivel. Elsőként a voloscai Minach-villánál gróf Andrássy Gyula emléktáblája jelzi, hogy élete utolsó napjait ott töltötte a kiegyezés egyik létrehozója, a Monarchia külügyminisztere. Márai Sándor sokat időzött itt. „Számomra a tenger Fiume és Abbázia között még mindig a »magyar tenger«, akkor is, ha tudom, hogy a történelem időközben odaadta az olaszoknak a Szentkorona Gyöngyét. … Az egész világból ez az öböl az a hely, ahol a magyarnak közvetlen köze volt a tengerhez”– írta egyik elbeszélésében.

Abbázia a part felől. Az Adria ma is kék, a szállodák a Monarchia hangulatát idézik, és ismét sok magyar
turistával találkozhatunk Fotók: a szerző

A magyar közélet és irodalom szinte minden jelentős alakja, számos író, költő megfordult a 19. század utolsó, a 20. század első évtizedeiben Abbáziában. Hosszú lenne mindenkit felsorolni, csak néhány név: Jókai Mór, Füst Milán, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Molnár Ferenc, Ady Endre, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, Tamási Áron. Móra Ferencet a 15. századi Szent Jakab-templom harangja ihlette az Ének a búzamezőkről című regényének megírására, ami miatt négy héttel meghosszabbította ott-tartózkodását. József Attila szegény gyerekek üdültetése keretében volt Abbáziában. A botanikai különlegességekben gazdag Amerikai kertet Kurucz Mihály vállalkozó létesítette feleségének a 20. század elején. Itt töltötte élete utolsó éveit és hunyt el 1897-ben Budapest első polgármestere, Kamermayer Károly.

Dr. Markusovszky Lajos emléktáblája
a Hotel Bellevue falán

A családja révén zalai kapcsolatokkal rendelkező Szapáry Gyula miniszterelnök is Abbáziában halt meg. Az elegáns szállodasor végén, a Markusovszky Lajos emlékét őrző Hotel Bellevue szomszédságában, a Belvedere Szálló Szegő Kálmán orvos emlékét őrzi. Itt működtette harminc évig (1924-ig) gyermekszanatóriu­mát. Őt tartják az abbáziai gyógy-idegenforgalom egyik megteremtőjének.

Az Adria ma is kék, a szállodák a Monarchia hangulatát idézik (és nekünk drágák). Ismét sok magyar turistával találkozhatunk, az egyik étteremnek magyar nyelvű étlapja és magyarul tudó személyzete is van. A gondozott parkokban és sétányokon járva gondolatban felidéztük magyar elődeink emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!