Anyagi kérdések

2018.11.26. 17:44

Magasabb árat fizetünk idén a karácsonyfáért

Változások várhatók a karácsonyfa-piacon: jelentősen drágul például a lucfenyő.

A karácsonyfák áraiban az idén változás várható – adja hírül a Magyar Díszkertészek Szövetsége. Mint közleményükben írják, a hazai termesztésű vágott lucfenyőnek, mint irányadó fenyőnek az ára eltelt 3-4-5 év alatt nem változott, a munkabérek ellenben mintegy 50%-kal emelkedtek, így a lucfenyő az idén 20-25 (!) esetenként akár 30%-kal is drágább lesz.

Szokássá vált a fenyőket egyedileg beárazva kínálni – mutatnak rá. A termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó. Az átlagos eladási ár a különféle fajták esetében: lucfenyő 3200, az ezüstfenyő 5500, nordmann fenyő 6500 forint/méter körül mozoghat. Az egyedi méret és minőség ára ettől eltér, magasabb.

A hazai kínálatban luc-, ezüst-, és nordmann fenyő jelenik meg, utóbbi térhódítása megkérdőjelezhetetlen.

A közlemény ismerteti: Magyarországon 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat. A karácsonykor értékesített hazai fenyőfák jelentős hányada Vas, Zala és Somogy megyei karácsonyfa-termesztésre szakosodott kertészetből származik. A vágásra szánt luc, ezüst és nordmann fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák. A karácsonyi szezonban az importáruval együtt mintegy 2-2,5 millió fa kerül értékesítésre.

A magyar termelők korábban maguk hordták a fővárosba az áruikat, ma a fenyőik nagyobb részét kereskedőknek adják el.

Komoly partnereik a kertészeti árudák, akik vásárlóikat frissen vágott, minőségi áruval szolgálják ki. A karácsonyfa a barkács-, és egyes lakberendezési áruházakban is vevőcsalogató termékké vált, az ilyen típusú láncok nagy mennyiségben vásárolnak importárut is.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!