Négylábú cimborák

2018.10.23. 13:45

Madarat tolláról, embert kutyájáról: kinek milyen eb való?

Noha mindenkinek megvannak a favorit fajtái, érdemes a személyiségünkhöz is passzoló kutyust választani.

Aki kutyát szeretne, az előtte ismerje meg saját magát – hívja fel a figyelmet a Bors Online cikke. Nem véletlenül hangsúlyozzák ezt, ugyanis – mint írják -, a négylábúaknak és a gazdinak sem mindegy, kivel osztják majd meg az életüket. Az összefoglaló segít választ adni arra, hogy vajon milyen kutya illik egy otthon ülős, milyen egy kalandor és milyen egy látássérült emberhez.

Skót juhász

Aktív, energikus életet igénylő kutyus. Könnyen barátkozik másokkal, legyen szó két- vagy négylábúakról. Kifejezetten jól érzik magukat közösségben. Csak olyan embereknek ajánljuk, akik hajlandóak rendszeresen kimozgatni, sokat kirándulni vele. Hasonló természetű kutya még: afgán agár, óriás schnauzer.

Fotó: Shutterstock

Cocker spániel

Nem nevezhető fürgének: viszonylag kicsi a mozgásigénye, miután felcseperedik, már nem kér az anyáskodásból, jól megvan magában is. Kitűnő házőrző, de nem harapja le senki fejét, alapvetően barátságos típus addig, amíg a gazdi nem kéri az ellenkezőjét. Kertbe és lakásba is ajánlott. Rokon természetű kutya: bernáthegyi, buldog.

Fotó: Shutterstock

Bullmasztiff

Nem igényli az ide-oda futkosást, viszont alacsony az élettartama. Nem kell állandóan kozmetikushoz vinni, mivel nem túl kényes a szőre. Kerti kutya. Hasonló kutyafajta: border collie, Basset hound.

Fotó: Shutterstock

Golden retriever

Igazi nagy já­tékos. Semmiképpen nem az otthon ülést kedvelőknek való. Nagyon szereti aktívan eltölteni az időt. Ilyen lehet a rendszeres kirándulás, a hosszú séták és a játékos feladatok is. Ez az igazi energiabomba csak akkor fog édesdeden aludni éjjel, ha kellőképpen elfárad. Hasonló kutyafajta: skót és ausztrál juhászkutya.

Fotó: Wikimedia

Angol buldog

Ha korlátozottabbak a tartási körülmények, akkor olyan kutyusban érdemes gondolkodni, aki nem veri fel éjjel-nappal a szomszédokat. Az angol buldog annak ellenére, hogy morcos kinézetű, nagyon barátságos tud lenni, és kiegyensúlyozott a természete is. Azoknak való, akik nem viszik túlzásba a sportot, a városi túrákat viszont kifejezetten szereti. Rokon természetű kutyus: bichon havanese.

Fotó: Shutterstock

Tacskó

Nyugodt természetű kutyus, plusz jó hír, hogy még a szőrét sem nagyon hullajtja, mondjuk ezért cserébe rendszeresen kell vinni kozmetikushoz. Allergiát nem különösebben okoz, így gyerekeseknek is ajánlott. Erős idegrendszer jellemzi, és nagyon okos, könnyen tanítható. Hasonló típusú kutya: border collie, uszkár.

Fotó: Shutterstock

Vakvezető kutyának nagyon fontos, hogy nagyméretű kutyust válasszunk. A labradorokat és a golden retrievereket alkalmazzák segítő kutyának. Születésüktől fogva barátságosak, és jól végzik a munkájukat.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!