Közelebb került déli országrész

Az M5-ös új szakaszának átadásával új élet kezdődött Szeged és környéke életében. A gyorsabb, biztonságos és kényelmes megközelíthetőség közelebb hozta a régiót az utazókhoz.

A Tisza folyó és Szeged elválaszthatatlan egymástól. Élteti és veszélyezteti a várost. Szeged mai képét a Tisza mindent elsöprő, 1879-es áradása utáni újjáépítésnél nyerte el, jellemző rá a modern kör-utas-sugárutas nagyvárosi szerkezet.
A Széchenyi téren kezdjük ismerkedésünket a várossal, amely Közép-Európa egyik legnagyobb és legszebb tere. Az eklektikus palotákkal körülvett téren (amelyek közül a leghíresebb a klasszicista stílusú Zsótér-ház és a szellemi élet volt központja, a Tisza szálló) áll a neobarokk stílusban, 1883-ban épült Városháza, amelyet a mellette álló volt bérházzal a Sóhajok hídja köt össze, amely Ferenc József látogatására épült, hogy ne kelljen a fogadás miatt kimennie a szálláshelyéről. A lépcsőházat színes ablakok (amelyen olvasható Ferenc József híres mondása: "Szeged szebb lesz, mint volt"), a nagyterem falait olajfestmények, mennyezetét freskók díszítik. 

A Széchenyi térről a sétálóutcához érünk, amelyen mind nappal, mind este kellemes időtöltés egy kis gyaloglás. Eme övezet középpontjában találjuk a mediterrán hangulatú Klauzál teret. A klasszicista épületek (közülük a leghíresebb a Kárász ház, amelynek teraszáról mondta el utolsó magyarországi beszédét Kossuth 1849-ben) sorában áll az ország első egész alakos Kossuth-szobra és a Királyok kútja. Sétánk a Dóm téren folytatódik, amelynek mérete megegyezik a Velencei Szent Márk térével. Itt rendezik meg a híres Szegedi Szabadtéri Játékokat, s itt találjuk a tér névadóját, a dómot, vagyis a Fogadalmi templomot. A monumentális épületet kívül-belül mozaikok, domborművek és szobrok sokasága díszíti, s ez a dóm dicsekedhet Európa harmadik legnagyobb orgonájával.
A térre lépve a templom előtt találjuk a város legrégibb műemlékét, a Dömötör-tornyot, amelynek alapjai a 11. századból valók. Az egész teret körbeveszi annak az egyetemnek az épületegyüttese, amelyben Szent-Györgyi Albert a Nobel-díjas kutatásait végezte.

Sétánkat a Tisza-parton folytatva eljutunk a Belvárosi hídig, amelynek tövében kihagyhatatlan program a híres szegedi halászlé megkóstolása. A Roosevelt tér másik oldalán találjuk a Móra Ferenc Múzeum 1896-ban, neoklasszicista stílusban, a közművelődésnek épült impozáns épületét, amelyben állandó és időszakos kiállítások kapnak helyet. Érdemes látogatást tenni a teljesen felújított Anna-fürdő gyógy- és wellness-részlegében is, hogy a csodálatos környezetben testünket felfrissítsük.
A város elhagyása előtt még elmulaszthatatlan célpont az alsóvárosi templom, amely 1503-ban készült el, s jelenleg ferences templom és kolostor. A csodálatos belső térrel rendelkező templomnak két híres Mária-kegyképe is van.

Következő úti célunk Hódmezővásárhely, amely 23 kilométerre fekszik Szegedtől. Az egyik leghosszabb nevű városunkról már a 13. században említést tesznek az oklevelek. Ez a nyugalom szigete, mintha nem is városban járnánk.
Városnéző túránkat a főtéren kezdjük, amely mai képét a múlt század fordulóján kapta meg. A teret eklektikus épületek övezik, amelyek közül kiemelkedik a városháza tornyos épülete és az a Fekete Sas szálló, amelyik csak nevében hordozza funkcióját, s termeit is csak rendezvények idejére nyitják ki. Az épület emeleti bálterme az Alföld legnagyobb oszlopok nélküli helyisége. A tér még említésre méltó épülete a tér déli részén elterülő Alföldi Galéria. A városközpont szélén, panelházak szorításában találhatjuk meg a falumúzeumot, amely egy komplett alföldi tanyát jelent, lakóépülettel, mellékhelyiségekkel. Konyhájában ma is főznek a turistáknak, és az edénykészítés fogásait is kipróbálhatjuk élőben. 

Ha időnk engedi, nézzük meg a gimnázium impozáns épületét, és feltétlenül tegyünk egy sétát a zsinagógához, amelyet nemrég újítottak fel eredeti pompájában.
A város bejárása után irány a természet! Vásárhely környékén számtalan természeti szépségbe botlik az utazó. Túrázhatunk a városhoz tartozó pusztában, ahol alföldi tanyákat látogathatunk meg, de egész más élményben lesz részünk, ha átmegyünk Mártélyra, a Holt-Tisza partján fekvő Árpád-kori településre. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet, a gátak közé szorított hullámtér 1971 óta védett, területén tízezernyi vadlúd és vadréce él, de a morotvákkal bezárt szigetek, a mély fekvésű ártéri erdők, rétek buja növényzete is gazdag állatvilágnak nyújt táplálékot, védelmet. Jelentős része csak korlátozottan látogatható, de a szabad területek is csodálatos romantikus sétákkal kecsegtetik a látogatót. Mind a Holt-Tisza, mind az élő Tisza közkedvelt fürdőhely, de igazából a horgászok és a vadászok paradicsoma ez a csodálatos hely. Válogathatunk a kikapcsolódási lehetőségek közül, kocsikázhatunk, csónakázhatunk, állatokkal teli tanyákat látogathatunk vagy csak egyszerűen pihengethetünk a fák sűrű lombjai alatt a nyugtató vizet szemlélve.

A mozgalmasabb életre vágyók átmehetnek a szomszédos Mindszent már ókorban is lakott városába, ahol a Tisza partján strand és sportolási lehetőség várja a turistákat, de Mindszent határában is megtalálhatóak a romantikus kirándulás lehetőségei is. Természetesen ehhez a csodálatos környezethez úgy tudunk leginkább közel kerülni, ha néhány napot itt töltünk valamelyik barátságos családnál vagy egy háziállatokkal teli tanyán, s azonosulni próbálunk a természet adta fantasztikus lehetőségekkel.


AZ ÓVINTÉZKEDÉSEKET BE KELL TARTANI Kovács Erika
Megkezdődött a 174. hajózási szezon a Balatonon
fortuna / 13 perce
Harmincöten lettek ma milliomosok
KIhúzták az ötös lottó nyerőszámait.
Gyász
"Váratlanul ért a halál, Búcsú nélkül mentél el. Aludd békés, örök álmod, Soha nem felejtünk el." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamám, anyósunk ANDRIS KÁROLYNÉ volt első férje után VIGMOND FERENCNÉ szül. Kolonics Ilona életének 85. évében váratlanul itthagyott bennünket. Temetése június 3-án, szerdán 14 órakor lesz a pölöskei temetőben. Előtte gyászmise 13 órakor a búcsúszentlászlói templomban. Gyászoló család
"Örök az arcod, nem száll el szavad, Minden mosolyod a szívünkben marad." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető anyukám NAGY ISTVÁNNÉ szül. Gréczi Mária életének 75. évében örökre megpihent. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2020. június 3-án, szerdán 10 óra 30 perckor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Kérjük egy szál virággal fejezzék ki együttérzésüket. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Búcsúznak: szerettei
"A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam." Szent Pál Timóteushoz Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, anyósunk, nagyanyánk és dédmamánk BÉRES KÁROLYNÉ szül. PAKSA SAROLTA életének 98. évében örökre megpihent. Temetését 2020. június 3-án, szerdán délután 15 órakor tartjuk a bagodi temetőben. Előtte 14.15-kor gyászmise lesz a templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését! A gyászoló család
"Míg szívünknek lesz egy dobbanása, Míg virágot tud vinni kezünk, Míg a szeretet szebb az önző vágynál, Addig rád emlékezünk." Fájó szívvel emlékezünk CSÁSZÁR GELLÉRT halálának 2. évfordulóján. Szerető családja
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy DR. BARBALICS JÓZSEF ügyész szerető szíve 90 éves korában örökre megpihent. Utolsó útjára 2020. június 4-én, csütörtökön 13 órakor kísérjük a nagykanizsai köztemetőben. Gyászmise előtte 12 órakor a Piarista iskola udvarán. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerető családja
"A szeretet soha meg nem szűnik." /Szent Pál/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GRÓF JÁNOSNÉ szül. Vizsy Katalin 2020. május 24-én, életének 94. évében elhunyt. Szeretett halottunktól 2020. június 3-án, szerdán 13.30-kor veszünk végső búcsút az olai temetőben. Gyászmise a temetés napján 7.45-kor lesz az olai templomban. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Emléke örökké szívünkben él. A gyászoló család
"Mindenütt ott vagy, Ahol valaha tudtalak, láttalak, szerettelek." (Szabó Lőrinc) LASKAI FERENC 2020. március 15-én, életének 84. évében elhunyt. Az érte szóló gyászmise június 5-én, pénteken 12 órakor lesz a kórházkápolnában (Nagykanizsa, Kossuth tér 16.). Búcsúztatása 13 órakor kezdődik a köztemetőben (Nagykanizsa, Tripammer u. 1.). Tisztelettel kérjük, hogy a virágra szántakat a 10103173-33728700-00000008 számlán a Honvédkórház Alapítvány javára (Budapest Bank) ajánlják föl, Urológiai Osztály közleménnyel. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését! Táviratcím: Várhegyiné Laskai Ágnes - Nagykanizsa, Teleki u. 1. 1/5. Dr. Géczi-Laskai Judit - 1161 Budapest, Baross u. 182.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KOLLER DEZSŐ veszprémi lakos 86 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
"Szeressétek egymást, amiképpen én is szerettelek Titeket" János evangéliuma 15 rész. 12. vers Megrendült szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy KOMORNOKI LÁSZLÓNÉ született Magyari Zsuzsanna okl. gyógyszerész 2020. május 06-án, Sopronban, életének 96. évében elhunyt. Drága halottunk földi porait a református egyház szertartása szerint egy későbbi időpontban helyezzük örök nyugalomra Miskolcon. Gyászolják: László fia, Márta menye, Magdolna menye húga, Karolina unokája és férje Ferenc, Mihály unokája és felesége Judit, Emma, Ilona, Julianna, Ferenc, Nóra, Fanni, Veronika és János dédunokái, Ágnes, Zsuzsanna unokahúgai, Ferenc, József, Zoltán, Dániel, Dezső és Béla unokaöccsei és családjaik.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett testvérem, nagynénénk KÓSI TERÉZ méltósággal viselt gyógyíthatatlan betegségben, életének 73. évében 2020. április 13-án elhunyt. Végakaratának megfelelően hamvainak búcsúztatására 2020. június 5-én, pénteken 14 órakor kerül sor a baki temetőben.. Szívünkben örökké él. A gyászoló család
"Maroknyi fény, tengernyi bánat, és mélységes csend maradt utánad. Örök mosolyod még most is látjuk, hogy belépsz az ajtón még most is várjuk. Idézzük szavaid, tetteid, emléked, örökké szeretünk és nem feledünk Téged." Fájó szívvel emlékezünk CSÁSZÁR GELLÉRT halálának 2. évfordulóján. Szerető családja
Tudatjuk rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, hogy HARMOS JÓZSEFNÉ szül. Pados Éva Hugi elhunyt. Kívánságának megfelelően, szűk családi körben elbúcsúztattuk. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk ZALAVÁRI GYULÁNÉ Gabi néni életének 89. évében csendesen megpihent. Családi körben búcsúztattuk, szívünkben tovább él!
“Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. CZUCZOR HUBA A zalaegerszegi megyei kórház volt urológus adjunktusa 2020. május 23-án életének 79. évében elhunyt. Temetése 2020. június 4-én 13.00-kor lesz a soproni Szent Mihály temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BEKE PÉTER PÁL 70 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 2-án, kedden 14 órakor lesz a zalaigricei temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
"Váratlanul ért a halál, Búcsú nélkül mentél el. Aludd békés, örök álmod, Soha nem felejtünk el." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamám, anyósunk ANDRIS KÁROLNYÉ volt első férje után VIGMOND FERECNÉ szül. Kolonics Ilona életének 85. évében váratlanul itthagyott bennünket. Temetése június 3-án, szerdán 14 órakor lesz a pölöskei temetőben. Előtte gyászmise 13 órakor a búcsúszentlászlói templomban. Gyászoló család
"Fájó szívünk fel-felzokog érted, Örökké szeretünk, nem feledünk Téged!" Emlékezünk GÖLLES LÁSZLÓ halálának évfordulóján. Családja
"Uram, adj neki nyugalmat, S csendes felhőn párnát, Fogadd be őt Uram, S vigyázd örök álmát." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyám, anyósom, nagymamám TÓTH DEZSŐNÉ szül. Fitos Gizella volt zalatárnoki lakos életének 83. évében elhunyt. Temetése 2020. június 3-án, szerdán 10 órakor lesz a teskándi temetőben. Előtte gyászmise. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy ZSUPPÁN JÓZSEF életének 61. évében elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént a csatári temetőben. Köszönetünket és hálánkat fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban bármely módon osztoznak. A gyászoló család
"Előttünk az arcod, szívünkben az emléked. Amíg élünk, nem feledünk Téged!" Fájó szívvel emlékezünk LIPPA ISTVÁNNÉ szül. Dömötör Erzsébet halálának első évfordulóján. Szerető családja
csodás látvány / 25 perce
Dupla szivárvány szelte át az eget Zalaegerszegen
zaol.hu
magyar termék / 28 perce
Varga Judit is a hazai epret választja
Projekt / 54 perce
Szolgáltatóközpont lesz a régi iskolából Becsehelyen
Szabó Zsófia
igazság / 1 órája
Kegyetlenül szembesítették a valósággal Gyurcsányt a fiatalok (fotó)
megerősítették a hírt / 1 órája
Lerombolt két 46 ezer éves ausztrál őslakos kőszállást egy bányavállalat
jogsija sem volt / 3 órája
Ittasan vezetett egy quadot a zalaszentmihályi sofőr – balesetet lett a vége
police.hu