Boldog békeidők

2018.04.24. 11:19

Koccintás a hévízi platánfák árnyékában – négynapos fesztiválra készül az üdülőváros

„A város fénykorának megjelenítése és az összetartozás megélése, amire hévíziként büszkék kell, hogy legyünk” - így foglalja össze Papp Gábor polgármester a település nagyrendezvényének egyik csúcspontjaként megtartott békeidős felvonulás lényegét.

Varga Lívia

Papp Gábor polgármester a tavalyi felvonuláson; Fotó: Csóriné Mrázik Orsolya

Mint kiemeli: idén immár nyolcadik alkalommal szervezik meg a mára emblematikussá és nemzetközi hírűvé vált többnapos programot, melynek részeként nyolcadszor öltik magukra kicsik és nagyok, helybeliek és vendégek, bel- és külföldiek a békeidőket megidéző jelmezeket.

- Két éve értünk el igazi áttörést a felvonulásban, amikor az önkormányzati intézményeknek és az iskoláknak a polgármesteri keretből jelmezeket biztosítottunk, ezzel is bemutatva Hévíz múltjának és jelenének sokszínűségét – bocsátja előre Papp Gábor. – Elképzeltük ugyanis, hogy ha ezek az intézmények működtek volna a századfordulón, dolgozóik hogy néztek volna ki.

Ennek megfelelően a sokrétű tevékenységet végző Gamesz dolgozói mérnöknek, gazdásznak, gépírókisasszonynak, szakácsnőnek öltöznek, s idén is lesznek a soraikban korabeli kertészek, konyha- és szobalányok. A Bibó-gimnázium diákjai mintha az Abigél című filmből lépnének ki. Az általános iskolások matrózblúzban és népiskolásként vonulnak, az óvodások apácák felvezetésével árvaházi gyerekekként, a polgármesteri hivatal dolgozói pedig békeidős hivatalnokként. Sokan családjukat is beöltöztetik.

Papp Gábor polgármester a tavalyi felvonuláson; Fotó: Csóriné Mrázik Orsolya

- Az évek során egyre több civil szervezet és szálloda is bekapcsolódott a felvonulásba, hiszen mindenki felismerte ebben a marketinglehetőséget. Mára elértük, hogy senki nem akar kimaradni belőle – folytatja a polgármester, leszögezve: Hévíz történelmének két fontos momentuma van, a római kori eredet és a békeidős múlt, amikor a város az ország legjelentősebb fürdőhelyévé vált.

- Ezt kötelességünk megismertetni a helyiekkel és a vendégekkel egyaránt. S terveink szerint, ahogy Hévíz a nagyszabású fejlesztések révén hamarosan új dimenzióba lép, ikonikus rendezvényünk is továbbfejlődik. A közös Festetics-örökség nyomán be lehet vonni például más településeket, hiszen ez a program, túlnyúlva Hévíz határain, az ő hagyatékukról, annak a hagyománynak az ápolásáról, továbbviteléről, megismertetéséről is szól.

Ez pedig egybevág azzal a termékfejlesztéssel, amit Hévízen folytatunk, s összhangban van az országos turisztikafejlesztési elképzelésekkel is, hiszen a hévízi brandet, aminek kialakításán, formálásán évek óta dolgozunk, innovatív gondolatokkal, rendezvényekkel évről évre meg kell újítani.

A cél, tette hozzá Papp Gábor, nem feltétlenül az, hogy ezrek vonuljanak fel, hanem hogy minél többen maguknak érezzék a rendezvényt.

- Idén is több száz felvonulóra számítunk. S hogy a program végén ne széledjen szét azonnal a tömeg, egy koccintásra várok minden jelmezes résztvevőt a Festetics téri platánfák alá.

MÁR HÉT ÉVE A MENET ÉLÉN

Papp Gábor hét esztendeje adja arcát a rendezvényhez, a kezdetek óta ő vezeti a felvonulást családja körében. S bár gyermekei azóta felcseperedtek, most is szívesen öltik magukra a díszes öltözékeket – sőt, ma már párjaikat is bevonják a programba.

- A város fénykorának ilyen formában való felidézése számomra is jó érzés, hiszen családom generációk óta itt él és különböző területeken dolgozik a városért – jegyzi meg a polgármester, aki nem titkolja azt sem: a rendezvény sikere mögött rendkívül sok munka és anyagi áldozat van. Ám, ha a résztvevőket sikerül visszarepíteni a boldog békeidőkbe, az minden fáradtságot megér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!