Országos felmérés a lakosság bevonásával

2019.01.16. 11:00

Ki tudja, hol telelnek erdei fülesbaglyok?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is országos fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet a lakosság bevonásával.

Varga Andor

Fotó: illusztráció

Az egyesület – közleménye szerint – egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen óvodák, illetve általános és középiskolák részvételére számít. A felmérés akár okostelefonon is kitölthető űrlapja az MME honlapján keresztül elérhető.

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. A madarak (esetenként néhány vagy néhány tucat példány) nappal belterületi fákon húzzák meg magukat. A jelenség hátterében az érintett települések gazdag kisrágcsáló (egér, pocok) zsákmánykínálata állhat. Egy-egy ilyen madár napi három-hat kisrágcsálót is elfogyaszt, megjelenésük tehát gazdasági szempontból is örömteli.

A baglyok semmiféle fizikai veszélyt nem jelentenek az emberre, és az általános higiénés szabályok betartása mellett a fák alatt megjelenő köpet (emészthetetlen szőr és csont „gombóc”), illetve ürülék sem fertőző. Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programja 2009-ben indult, az MME tavaly óta szervezi a feladatot. Fontos cél a jelenségről pontos adatok beszerzése, illetve felhívni az emberek figyelmét erre a különleges állati viselkedésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!