Lepke

2017.11.04. 10:00

Kacsafarkú, a magyar kolibri

ZALAEGERSZEG Májustól egészen késő őszig különleges, cikázó röptű fürge lény látogatja kertünk illatos virágait. Első pillantásra akár apró kolibrinek is hihetnénk, e sebesen szárnyaló állat azonban meglehetősen távol áll a madaraktól.

Bekő Tamás

A kacsafarkú szender kolibrifélék módjára táplálkozik. Másodpercenkénti 50-100 szárnycsapásával tartja egy helyben magát, míg hosszú pödörnyelvét bebocsátja a virág kelyhébe Fotó: Bekő Tamás

Szűkebb hazánk ezerarcú rovarvilágát bemutató sorozatunkban ezúttal egy nem mindennapi lepkefajjal, a szenderfélék családjához tartozó kacsafarkú szenderrel ismerkedhetnek meg olvasóink. A magyarországi szenderfajok zöme általában éjszaka aktív. A nappalt rendszerint egy fatörzsön vagy más alkalmatos rejtekhelyen „szenderegve” töltik és csak a szürkület beálltával kelnek szárnyra. Ezzel szemben írásunk főszereplője nem éjjel, hanem napközben jár nektár után. Furcsa nevét a potroha végét díszítő fekete-fehér farpamacsról, a kormánylapátként is funkcionáló úgynevezett kacsafarokról kapta. Teste tömzsi, dúsan szőrözött, bundás benyomást keltő, nagy fejét rövid vaskos csápok ékesítik. Sajátos bélyege még, hogy a hosszabb elülső szárnyai barnás, rejtő színűek, míg a jóval rövidebb hátsók aranysárgák.

A kacsafarkú szender kolibrifélék módjára táplálkozik. Másodpercenkénti 50-100 szárnycsapásával tartja egy helyben magát, míg hosszú pödörnyelvét bebocsátja a virág kelyhébe Fotó: Bekő Tamás

A kacsafarkú szender más nappali lepkéktől eltérően nem a virágon ülve, hanem előtte lebegve, kolibrifélék módjára táplálkozik. Másodpercenkénti 50-100 szárnycsapásával tartja egy helyben magát, miközben hosszú pödörnyelvét bebocsátja a virág kelyhébe. A kiszemelt növény előtt csak néhány pillanatig serénykedik, majd villámgyorsan manőverezve átsuhan egy következőhöz. Mivel különösen kedveli a lila színű tölcséreseket, aki a kertjében petúniát nevel, mindenképpen számíthat a lepke megjelenésére. Novemberben a populáció egy része délre vándorol, míg egyes példányok pincékben, barlangokban itthon telelnek. Hazánkban a kacsafarkú szender ugyan nem védett, ám a virágok beporzásában végzett szerepe miatt nagy jelentőséggel bír. Nemcsak különlegesek és szépek, hanem hasznosak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!