Egészségápolás

2020.08.19. 09:26

Jó időben se feledkezzen meg a vitaminpótlásról!

Bár még élvezzük a nyári napsütést, és remélhetőleg a betegségek is messzire elkerülnek minket, azért a vitaminpótlásra figyelnünk kell, mivel ezek nemcsak az immunrendszert erősítik, hanem energiával is feltöltenek minket – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel.

Forrás: Shutterstock

A-vitamin: táplálja a bőrt

A nagy melegben a bőr könnyebben kiszárad, amit általában testápolóval szoktunk orvosolni. A kellemetlen szárazság megelőzése vagy legalábbis csökkentése érdekében javasolt belülről is táplálnia szervezetét. Fogyasszon sok A-vitamint tartalmazó ételt, például sárgarépát, spenótot, köményt, káposztát, sajtot és tojássárgáját.

B1-vitamin: melegen tart

Vannak, akik a forró nyári napok elől inkább valamely hűvösebb vidékre utaznak vakációzni. Nekik különösen fontos ez a vitamin, mivel a nedves, hideg levegő hatására a test hamar lehűlhet, emiatt pedig reszketni kezd, mivel az izmok így termelnek hőt. B1-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával elősegítheti a testhőmérséklet stabilizálását. Ilyen táplálék a borsó, a burgonya, a bab, illetve a teljes kiőrlésű gabonafélék.

C-vitamin: védőpajzs

Ez a vitamin serkenti az immunrendszert, és megköti a káros szabad gyököket, így segít megelőzni a daganatok kialakulását. Sok van belőle például a narancsban, a citromban, a karfiolban, a paprikában, a csipkebogyóban.

D-vitamin: a jókedvfelelős

A napfényes nyári időszakban nem jelent gondot a szervezet számára az előállítása. Nyár végén viszont már érdemes elkezdeni a téli hónapokra való felkészülést, megelőzve ezzel a D-vitamin-hiányos állapotot, amikor az alvásért felelős melatonin hormonból több termelődik, illetve könnyebben hatalmába keríti az embert a kedvtelenség vagy a rosszkedv. Ezt az értékes vitamint főleg lazac, hering, makréla, tojás, tejtermékek és máj fogyasztásával viheti be a szervezetébe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!