Jásd: csodavölgy Kelet-Bakonyban

Élnek itt magyarok, szlovákok, németek békességben hosszú évszázadok óta. Országosan ismert búcsújáró hely, Mária-kegyhely a Szentkút, de a történelemben visszatekintve más emlék, nevezetesség is található. A honfoglalás koráig pörgethetjük a jásdi időt, a Tési-Malom-dűlő, a Tatárhegy, az Újkenderföldek és a Rubányi-dűlő területén alakult ki anno az első Árpád-kori település. A múlt század kilencvenes éveiben került elő a település ősi temetőjének néhány sírja, a feliratok alapján nyolcvan-százhúsz lakót számláló falucska volt  ezen a területen. Oklevél már 1164-ben említi a Szent György bencés apátság alapításával. 

A középkorban jelentős községgé nőtt, ezt hűen bizonyítja az 1528-ban készült, elsőként hitelesnek elfogadott Magyarország-térkép is (Lázár mester és Jakob Zeigler alkotása), amelyen még layst néven jelölik Jásdot. A török feldúlta, a jásdiak elmenekültek, az újraéledéskor, a 18. század közepén  mint a környéken sok más terület  a Zichy grófok birtokába került a falu. Érdekesség, hogy 1760-tól már jegyző állt Jásd élén, önállóan döntött az elöljáróság, tehát beszélhetünk saját önkormányzatról is. Ezt a függetlenséget már a tanácsrendszerben, 1971-ben veszítették el, amikor a szomszédos Cseténnyel és Szápárral közös irányítás kezdődött.
 Az összefogáson alapul a falunk életemagyarázza Nagy Csaba polgármester, gyorsan megjegyezve: a természeti környezet és az épített emlékek mellett szerencsére még több olyan idős ember él a faluban, akik őrzik a régi hagyományokat, akik ezt még elmondhatják, továbbadhatják. Ehhez a bizonyos összefogáshoz, ha úgy tetszik, a jásdi identitáshoz, az ő tudásuk és tekintélyük adja az alapot.

Bájos kis község, szorgos emberek lakják, látszik ez a házakon is. Tehetsége szerint csinosítja errefelé mindenki a saját portáját. Persze működik a falusi turizmus, nyolc házba is bekopogtathatunk akár egy éjszakára, de hosszabb időre is szállást, vendéglátást kérve. S ha a kopogtatás mellett döntünk, korán induljunk a Kelet-Bakonyba, mert mire a faluba érünk, addig is sok dolgunk akadhat a környéken. Természetesen kötelező felkeresni a Gaja-szurdokot és a Római-fürdőt. A Gaja-patak közel két kilométer hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye a híres víz- eséssel a falu felett húzódik. 

A völgyoldalban érdemes megtalálni a betyáros Savanyú Jóska-barlangot is. Amit Római-fürdőként ismert el a köznyelv, az a vízesés. Mellette kiépített pihenő, kora tavasztól késő őszig sok-sok környékbeli család, baráti társaság úti célja  feljegyezték már, hogy egyszerre húsz bográcsban is rotyogott az ebédnek való, pedig nem is szerveztek versenyt, csak éppen mindenki úgy gondolta, kellemes környezetben készülhet igazán finomra az étek.
 S még mindig ne menjünk be a faluba! Nézzük meg a Szentkút és a Tési-Malom-dűlő között a Rubányi-dűlőt, ez lényegében egy festői hegyoldal. Itt helyezkedett el a kora Árpád-kori Jásd. Nevét a tót rubat (fejszével vágni) igéből kapta. A Rubányi-dűlőről már látni a falut, hát akkor induljunk is  hogy még mielőtt beérnénk, lekanya- rodva az útról jobbra a szőlőhegyek felé, megnézzük a Poós-malmot. A település határában a Gaja-patakon egykor kilenc vízimalom működött, mára már csak kettőnek maradt meg a fölülcsapós vízkereke, a Tési-malomé és a Poós-malomé. Utóbbit precízen helyreállították, a százéves gépek csaknem mindegyike eredeti mivoltában tekinthető meg.
Itt a vendégek betekinthetnek egy mai tanya életébe. Miként készül a kemencében sült kenyér, milyen teendők akadnak a tanyán élő állatok körül. Az ínyencek megkóstolhatják a friss kecsketejet és kecskesajtot, de még a somlekváros palacsintát is.

S akkor most már be kell mennünk a faluba, hogy rögvest újra elhagyhassuk azt, mert következő úti célunk a legnagyobb nevezetesség, a Szentkút, a Mária-kegyhely. (Nem nehéz a táblák alapján eligazodni, de nyugodtan kérdezzünk meg bárkit, a jásdi emberrel könnyű szóba elegyedni, az idegenből itt gyorsan ismerős lesz.) A Szentkút Magyarország egyik legjelentősebb, legrégebbi, középkori virágzó kegyhelye, amely ma is a Bakony leglátogatottabb búcsújáró helye. Csodatévő és gyógyító hatásáról számtalan feljegyzés ismert. Esztendőnként több ezer zarándok keresi fel késő tavasszal, május 24-én Mária, a keresztények segítése búcsúnapján, illetve kora őszön, szeptember 12-én, Mária neve napján. 

Már a kora vaskortól áldozóhely a környék, s itt a pogány magyarok is áldozatokkal esdekeltek isteneiknek. A keresztény Szentkút az 1845. évi kanonika vizitációs okmány szerint hatszáz évnél régebbi, tehát a 12-13. századból eredeztethető. A zarándokok lelki gondozását a Szent György bencés apátság szerzetesei látták el 1543-ig. A török korban itt is minden elpusztult, a 19. század elején Klesovits Márton plébános a Zichy grófok segítségével újjáépíttette a kápolnát. A modern várpalotai szénbányászkodás megteremtője, Faller Jenő tervezte a szószéket és a három méter átmérőjű, 2,5 méter mélységű szent kutat, amelyet az 1934. évi őszi búcsún szenteltek fel. A hat méter magas, modern stílusú, bolgár mészkőből készült Mária-szobor már a huszadik század második felé- nek alkotása, Braun János szobrászművész munkája.

A faluba pedig érkezzünk meg télen is, nyáron is. Disznóölésre, lovas szánkózásra, tollfosztásra, borfejtésre, programot itt mindig kínálnak annak, aki keres. A kemencében sütött kuglófot a helyiek világhírűnek nevezik, aki kóstolta, bizton állíthatja, hogy különleges és ízében egyedi. Egyébként pedig Jásdon mindenki azért teszi a dolgát, hogy az itteniek és az ide látogatók az év minden napján otthon, illetve jóféle vendéglátásban érezhessék magukat.
A fiatalok Burattino Egyesülete felújította a Tési-malmot, ahol ma már osztálykirándulásokon utazó diákokat fogadnak. Pályázati támogatás segítségével épült az új sportcentrum, focihoz, kosarazáshoz, teniszhez. Ám ugyanígy vigyázzák az erdei pihenőhelyeket is: Nagy Csaba polgármester bevállalta, hogy Eplénytől egészen a Fejér megyei Kincsesbányáig tizenhárom elöljáróságtól gyűjti be a szándéknyilatkozatot, miszerint saját környezetében és környékén mindenki megtesz mindent a Bakony természeti értékei és tisztasága megóvásáért. Itt a gyakorlati feladat a hétvégék után a szemét összegyűjtése, de mindenki tudja, ennél sokkal fontosabb a szemlélet.

Készülnek a falu újratelepítésének 250. évfordulójára. Közösen a civil szervezetekkel, mert ez itt így szokás. Lesz erre a kiválasztott régi épületből új faluház, helytörténeti múzeummal, azzal a bizonyos nyitott konyhával, búbos kemencével, az épület alatti pincerendszerben kőtárral. Csinosítgatják, szépítik, aki amit tehet, hozzáadja.
 Tessék ellátogatni Jásdra! S ha már mindent láttak, érdemes körülnézni a környéken. Nem szabad kihagyni a tési szélmalmokat, a szápári kovácsműhelyt, a csetényi Holitscher-kastélyt, s most csak a szomszéd falvakat említettük. Már három hatalmas szélerőmű termeli az áramot a falu felett, a környéken. Errefelé okosan gondolják, miként fér meg egymással a múlt és a jelen. Természetesen a jövőben gondolkodnak, hosszú erre a lajstrom az elöljáróságon.


vívás
Pusztai Lizát is jelölték a legjobb fiatal európai sportoló-díjra
időjárás / 12 perce
Gyengén felhős, napos idő lesz szerdán
A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 23 és 28 fok között valószínű.
Gyász
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH LÁSZLÓNÉ szül. Rigó Anna életének 98. évében örökre megpihent. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 12.30 órakor lesz a kozmadombjai temetőben. Előtte 11.30 órakor gyászmise a kálócfai templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Külön köszönet a csesztregi Kolping Otthon dolgozóinak áldozatos munkájukért. A gyászoló család
"Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit utoljára akartál mondani..." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÖRÖK GYULÁNÉ Pupák Mária (Csöpi) életének 72. évében csendben elhunyt. Utolsó útjára 2019. október 25-én 12 órakor kísérjük a zalaegerszegi Új temetőben. Egy szál virággal búcsúzzunk. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
"Elfeledni téged nem lehet, csak megtanulni élni nélküled." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS RÓBERT (Dani) 47 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése október 25-én, pénteken 15 órakor lesz a bördőcei temetőben. Előtte 14 órakor gyászmise az iklódbördőcei imaházban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem volt időm búcsúzni tőletek, Őrizzétek meg emlékemet..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH ISTVÁNNÉ szül. Szukics Margit életének 88. évében elhunyt. Temetése 2019. október 24-én, csütörtökön 14 órakor lesz a miklósfai temetőben. Előtte 13.15-kor gyászmise a miklósfai templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HÁRY JÓZSEF életének 71. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. október 26-án, szombaton 11 órakor lesz a nagylengyeli temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SALAMON PÁL életének 79. évében elhunyt. 2019. október 25-én, pénteken a nagyrécsei templomban 14 órakor gyászmise lesz érte. Majd ezt követően végső búcsút veszünk tőle a nagyrécsei temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY OTTÓ 87 éves korában örökre megpihent. Temetése 2019. október 24-én, csütörtökön 13 órakor lesz a lenti temetőben. Előtte gyászmise 12 órakor. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, aki ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink NEUMAYER SÁNDORNÉ szül. Lóránt Aranka életének 82. évében örökre megpihent. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 14 órakor lesz a kiskanizsai temetőben. Gyászmise aznap 7.30-kor a kiskanizsai templomban. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ID. KISS TIBOR életének 81. évében elhunyt. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 14 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Gyászmise aznap 8 órakor a felső templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy nagymamánk ÖZV. VIRÁG ERNŐNÉ (Erzsi néni) életének 96. évében örökre megpihent. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 13 órakor lesz a vasboldogasszonyi temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
"Nem foghatjuk dolgos két kezed, nem simogathatjuk őszülő fejed, nem tekint ránk aggódó szemed, marad a csend, mindent köszönünk neked." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyám, anyósunk, testvérem, nagymamánk és dédikénk ÖZV. MARKOVICS LAJOSNÉ szül. Bakos Mária életének 88. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 9 órakor lesz az andráshidai temetőben. Lelki üdvéért gyászmisét a temetés napján 7.45-kor tartunk az olai templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy SÜMEGHY EDE életének 83. évében elhunyt. Temetése október 24-én, csütörtökön 10 óra 30 perckor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Búcsúzik tőle szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy POLÁK JÓZSEF életének 68. évében elhunyt. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 10.30-kor lesz a zalaegerszegi Új temetőben. A gyászoló család
Szeretettel emlékezünk haláluk évfordulóján KÁMÁN MARGIT és fia, KÁMÁN LÁSZLÓ volt csatári lakosokra. Szerető családjuk.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS TIVADARNÉ szül. Elmont Katalin életének 55 évében elhunyt. Temetése 2019. október 24-én, csütörtökön 14 órakor lesz az alsónemesapáti temetőben. Előtte gyászmise. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem feledünk Téged." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAJOR SÁNDORNÉ szül. Bogár Mária 81 éves korában örökre megpihent. Temetése 2019. október 25-én, pénteken 10.30-kor lesz a bagodi temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló család
"Nem volt időm búcsúzni tőletek, Őrizzétek meg emlékemet." Mély fájdalom mal tudatjuk, hogy MESTER ISTVÁN 53. évét betöltve elköltözött. 2019. október 24-én a Mária Magdolna templomban gyászmise 8 órakor lesz érte. Délután 13.30-kor veszünt tőle végső búcsút a ságodi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerettei
"Bennünk él egy arc, egy meleg tekintet. Egy simogató kéz, egy sóhaj, egy lehelet. Bennünk él a múlt, egy végtelen szeretet. Amit Tőlünk senki, soha el nem vehet." Fájó szívvel emlékezünk MEZŐFI JÓZSEF halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PULGER RAFAEL 72 éves korában elhunyt. Temetése 2019. október 22-én, kedden a 16 órakor kezdődő gyászmise után lesz a gelsei temetőben. Gyászoló család
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél. Szívünkben itt él emléked örökre, ha látni akarunk, felnézünk az égre. A csillagok között utazol tovább, ott várj ránk, ha időnk lejárt." Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága feleségem, édesanyánk és nagymamánk BÖRÖCZ LÁSZLÓNÉ szül. Szabó Mária Gizella szerető szíve 68 éves korában, 2019.10.17-én örökre megszűnt dobogni. Temetése 2019. október 21-én, hétfőn 10.30-kor lesz a ligetfalvai temetőben. Előtte 10 órakor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Búcsúzik tőle szerető családja
nem kell rá még kakaó / 52 perce
A világ leghangosabb madara olyan zajos, mint egy cölöpverőgép
szankció / 56 perce
Sokakat érinthet a Netflix következő húzása
világjárvány / 59 perce
Fontos a gyerekkori elhízás megakadályozása
Végh Attila átlényegülései / 1 órája
Amikor az ember kimegy az erdőbe, bemegy magába
„Igazam van? Érted, mit akarok mondani” / 1 órája
A XX. század feldolgozási kísérlete a kortárs drámában
Arany Horváth Zsuzsa
ámokfutó / 2 órája
Lopott mentőautóval gázolt a gyalogosok közé egy férfi Oslóban