kárpát-medence

2021.05.28. 13:30

Ipolyságon megmenekülhet az Árpád-kori premontrei kolostor (videó)

Az ezeréves magyar létet hirdeti a felvidéki Ipolyság temploma mellett szerényen meghúzódó Árpád-kori premontrei kolostor.

Az épület története összefonódott a város és a lakók történetével, a kolostort a helyiek a város bölcsőjének tartják – tudhatták meg a köztévé Kárpát-medence című műsora legutóbbi adásának nézői.

– Ennek az épületnek az eredeti alapjai, illetve az udvarán, a föld alatt található kőfalak megépítésével kezdődött Ipolyságnak az első írásos emlékben is megemlített korszaka. Nagyon jelentős esemény volt ez, maga IV. Béla is megjelent az akkori épület átadásán, és innentől datáljuk a város létezését – nyilatkozta Zachar Pál a Sine Metu Polgári Társulás tagja.

A régi középkori kolostor elemeit is felfedezzük az épület külső falán. Ez a történelmi jelentőségű épület decemberben a Sine Metu Polgári Társuláshoz került, akik rögtön megkezdték az állagmegóvó munkálatokat.

– Igyekszünk olyan fejlesztési koncepciót kidolgozni, amely a lehető legtöbbet mutatja meg ennek az épületnek az eredeti funkciójából és elemeiből – beszélt a tervekről Orosz Örs, Sine Metu Polgári Társulás elnöke.

A Társulás küldetése, hogy a felvidéki épített örökséget megóvják az utókor számára, így került előtérbe az ipolysági kolostor is.

– A jelenlétünk szimbólumai az ilyen helyszínek. Még jócskán van mit csinálni ebben a szakágban Felvidéken. Szisztematikusan elkezdtünk azért dolgozni, hogy a lehető legtöbb ilyen ingatlanra felhívjuk a figyelmet. Itt Ipolyságon meg tudtuk megvásárolni, mivel szimbolikus áron árusították – részletezte az elnök.

A premontrei szerzetesek a török dúlás idején elmenekültek Ipolyságról, őket a 17. században a jezsuita szerzetesek követték, akik átépítették a kolostort. Egykori ittlétüket felirat jelzi: „IHS – Iesus Hominum Salvator, Jézus az ember megváltója”. Ma kívülről egy egyszerű háznak tűnik, de az ásatások már mást mutatnak.

Az ásatásoknak köszönhetően a vasbeton járószint alatt már előbukkant a korábbi, 18. század végi és a 17. század végi járószint is. Az épületegyüttest oly módon hasznosítják majd a jövőben, hogy bekapcsolódjon Ipolyság vérkeringésébe, és a helyiek büszkék legyenek rá.

– Alapvetően a magtár épülete, avagy a kolostor épülete kulturális többfunkciós, többtöltetű, több kihasználtságú épület lesz – mondta Smidt Tamás építész.

A kolostor több száz éve várja sorsa jobbra fordulását, pedig a helyiek számára nagy jelentőséggel bír. Köztük a Hazajáró magazin felvidéki szereplője, Jakab Sándor számára is, aki nagyon büszke szűkebb hazája épített örökségére.

– Óriási öröm volt számomra, mikor tavaly decemberben értesültem róla, hogy sikerült ezt az épületegyüttest megvásárolniuk, rögtön tudtam, hogy ha a Sine Metu kezében van, akkor jó kezekbe került. Kellenek ezek a kezdeményezések ahhoz, hogy a helyi magyarság megmaradjon magyarnak, és ami nagyon fontos megmaradjon öntudatos magyarnak – emelte ki a tesmagi illetőségű Jakab Sándor.

– Egy ilyen történelmi épület ha jelen van a város mindennapjaiban, akkor fontos dolgot ad a számunkra: minél többen fognak ide bejönni, hogyha elérhetővé tesszük a lakosok számára. Remélhetőleg minél többen ismerkednek meg az épület történetével, azon keresztül pedig magával a város történetével – foglalta össze Zachar Pál.

Az egykori premontrei kolostor az egyik bizonyítéka az ezeréves magyar jelenlétnek a Felvidéken. Az értékmentők reményei szerint az újjászülető épület erős motiváció lesz a felnövekvő nemzedék számára, hogy érdemes Ipolyságon élni.

Borító és szövegközi képek: videóból kivágott fotók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!