házipatika

2017.10.31. 21:27

Íme a leghatékonyabb gyógynövények

A természet patikája számos problémára tálcán kínálja a megoldást, csak azt kell tudni, melyik növény mire való.

Aki nem bízik a különféle kemikáliákban, és bizonytalan abban, hogy a különféle krémeken szereplő összetevők közül melyik micsoda, az jó, ha megismerkedik az alábbi gyógynövényekkel. Ezek legtöbbje önmagában is hatásos, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy évszázadok óta alkalmazzák őket különféle célokra, és sokuk kozmetikai termékek fontos összetevője.

  • A körömvirág az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Tudományosan bizonyított tény, hogy a virágából készült kivonat gyorsítja az égési sérülések és a sebek gyógyulását. Emellett nyugtató és hidratáló hatással is bír, így számos krémhez felhasználják.
  • Közel 250 fajtája létezik, ám csak az Aloe barbadensis hatása bizonyított, ez viszont nem akármilyen csodaszer: 50 hatóanyaga közül az acemannan az egyik legismertebb, amely elősegíti a szabályos heg- és szövetképződést, ezáltal pedig a gyors, fertőzés- és sebhelymentes gyógyulást. Mivel a húsos levelek-ben található gél 90 százalékban vízből áll, fontos hidratáló összetevő-ként szerepel a krémekben, arc- és testápolókban.
  • A citromfű sok kertben ma is megtalálható, illóolaja kiválóan ellazít, megnyugtat, megkönnyíti az elalvást, antioxidánsai megkötik a szabad gyököket, és védik a bőrsejteket a káros környezeti hatásoktól, (például az UV-sugaraktól és a légszennyeződéstől). A citromfűolaj antibakteriális, és bőrnyugtató hatása is van.
  • A rozmaring javítja a vérkeringést és a koncentrációt. Mivel fokozza az adott terület vérellátását, a legtöbb korpásodás elleni sampon alapanyagai között megtalálható. Illóolaja kiváló segítség a fáradt, feszült izmoknak.
  • Az orvosi zsálya latin neve (Salva officinalis) a latin salvere, azaz meggyógyít szóból ered, ami nem csoda, ez a növény ugyanis fertőtlenítő és gyulladásgátló hatású. Ebből kifolyólag számos, gyulladt bőrre való krémben is megtalálható.
  • A lista természetesen nem teljes, hiszen még számos gyógynövényt fel lehetne sorolni a cickafarktól kezdve egészen a lándzsás útifűig, itt azonban most csak az öt legfontosabbat soroltuk fel, amelyet nemcsak a hétköznapi ember, hanem a kozmetikai ipar is előszeretettel használ.

    Borítókép: Iakov Filimonov / Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!