Körültekintően napfürdőzzünk!

2019.06.23. 09:00

Így védhetjük meg a bőrünket a káros sugárzástól

Az ultraibolya-sugárzás káros hatásai ellen évről évre fokozottabban kell védekeznünk. Mivel a tavasz nem kecsegtetett minket szép napos idővel, nem tudtuk magunkat fokozatosan hozzászoktatni a napfürdőhöz. Így bőrünk védelmére az elkövetkező nyári időszakban kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

BRM

Ha tehetjük, 11 és 15 óra között kerüljük a napon való tartózkodást, illetve a bőrtípusnak megfelelő faktorszámú naptejet használjunk

Fotó: pixabay.com

Ahogy az átlaghőmérséklet emelkedik, úgy a kedvünk is egyre inkább nő arra, hogy érezzük, ahogy a nap melege simogat minket. A túlzásba vitt napozást elkerülendő – bőrtípusunktól függetlenül – mindig ügyeljünk a mértékletességre, és szigorúan tartsuk be a szakemberek tanácsát, kerüljük azokat az órákat, amikor veszélyes számunkra a napon tartózkodni. A biztonságos napozás érdekében tanácsos még a nyári időszak előtt bőrgyógyásszal átvizsgáltatni a meglévő anyajegyeinket, tanácsolják az orvosok és a kozmetikusok egyaránt. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a napfürdőzésnek a veszélyeket rejtő UVA- és UVB-sugárzás mellett számos egészségügyi előnye is van, ha körültekintőek vagyunk. A nap jótékony hatása révén nyerjük szervezetünk D-vitamin-szükségletének egy részét is.

Nyár elején magas faktorszámú fényvédő krémet használjunk, mert a tél és a nem túl kellemes tavasz után még nem szokott hozzá a bőrünk a napfényhez. Majd igazítsuk a bőrtípusunknak megfelelően a fényvédő faktorszámának megválasztását. A szakemberek figyelmeztetését, miszerint 11–15 óráig kerüljük a tűző napon való tartózkodást, szigorúan tartsuk be! A megfelelő faktorszámú fényvédőket pedig körültekintően használjuk. Naponta többször kenjük be a bőrünket.

Ha tehetjük, 11 és 15 óra között kerüljük a napon való tartózkodást, illetve a bőrtípusnak megfelelő faktorszámú naptejet használjunk Fotó: pixabay.com

A világos és naphoz még nem szokott bőrűeknek és a gyermekeknek érdemes 50- es, míg a naphoz szokott barna bőrűeknek elég egy 30-as faktorú naptejet használniuk. Washingtonban a fiatal felnőttek körében végeztek egy kutatást, amely kimutatta: a fényvédők használata 40 százalékkal csökkenti a bőrrák kockázatát a fiatal felnőttek körében. A fényvédő krémek rendszeres használata gyermek- és felnőttkorban 40 százalékkal csökkentette a bőrrák egy gyakori, agresszív formájának, a melanomának a kialakulását a 18–40 éves kor közötti ausztrálok körében azon kortársaikhoz képest, akik csak elvétve védekeztek a napsugárzás káros hatásai ellen – derült ki a Sydney-i Egyetem tanulmányából. Anne Cust, a kutatás vezetője szerint a fényvédő krémek használata gyermek- és felnőttkorban védelmet nyújtott a melanomával szemben a 18–40 év közöttiek számára, 35–40 százalékkal csökkentve a kockázatot azoknál, akik rendszeres naptejhasználók, szemben azokkal, akik csak elvétve védekeznek ilyen módon a napsugarak ellen. Használjuk hát, amikor indokolt a mindennapos tevékenységünk részeként, ha a szabad ég alatt vagyunk. Napozás alatt többször kenjük be bőrünket a naptejjel.

Kozmetikusok véleménye szerint a mértékletes napfürdő előnyt jelenthet egyebek mellett a pattanásos bőr számára, ha azt alapos tisztítás előzi meg.

Sokan vágynak az egészséges, nap csókolta bőrszínre, mely nagyon jól mutat, optikailag karcsúsít, és az apróbb bőrhibákat is elfedi. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a barna bőrnek gondos ápolásra van szüksége, így, ha szeretnénk majd megőrizni a barnaságunkat, hetente egyszer-kétszer érdemes finom szemcséjű bőrradírt használnunk, hogy csak az elhalt fátylat koptassuk le a bőrről.

Amellett, hogy a bőrt külsőleg tápláljuk, védjük, nem feledkezhetünk meg a belső táplálásáról sem, különböző napozóvitaminokkal segíthetjük a barna bőrszín megtartását. Ezekben általában antioxidánsok, karotinoidok vannak, melyeket táplálkozásunk során is magunkhoz tudunk venni. Béta karotin van a sárgarépában, sárgadinnyében, sárgabarackban, szilvában, sütőtökben, paprikában. Likopinhoz juttathatjuk szervezetünket, ha paradicsomot, görögdinynyét fogyasztunk, luteinhez pedig, ha minél több zöld növényt eszünk – mondják a táplálkozástudományban jártasak és a dietetikusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!