tippek a sütéshez

2020.04.10. 07:00

Így nem ragad le és szakad szét a palacsinta

A hagyományos hazai, a papírvékony francia, a duci kis amerikai vagy az élesztős orosz a kedvence? Bármelyiket szokta sütni, legközelebb finomabb lesz, ha tökéletesíti a tudását.

Forrás: Shutterstock

A mindmegette.hu összegyűjtötte, mire érdemes figyelnünk, ha tökéletes palacsintát szeretnénk készíteni.

Mindent tud a lisztekről?

A liszt nemcsak a palacsintatészta állagát, hanem az ízét is meghatározza. Próbáljon ki a megszokotton kívül új fajtákat is! Sütés előtt pihentesse a bekevert masszát kb. 15 percig, hogy jól összeálljon. Tejjel lazíthat rajta, ha nem elég folyós.

Búzaliszt (BL-51): világos, jól süthető tésztát eredményez.

Hajdinaliszt: Enyhén diós ízű, gluténérzékenyek számára ideális. Ebből készül az eredeti blini is.

Teljes kiőrlésű liszt: Karakteres íze jól passzol a sós palacsintákhoz és pikáns töltelékekhez. Barnás tésztát ad.

Tönkölyliszt: Kellemesen édeskés, továbbá hosszan tartó teltségérzetet eredményez. Fehér és teljes kiőrlésű változatban is kapható.

Milyen serpenyője van?

Alapszabály, hogy a palacsintasütőben kizárólag palacsintát sütünk.

Öntöttvas: Patinája kevés zsiradékon is meggátolja az aranyszínűre sülő palacsinta letapadását, ráadásul nagyon finom ízt kölcsönöz. Becsülje meg a nagyitól örökölt súlyos darabot! Az újonnan vásároltat az első használat előtt kenje be olajjal, majd égesse ki a mellékelt utasítás szerint.

Tapadásmentes: A kerámia- és a teflonos serpenyő könnyen tisztítható, és a bevonatnak köszönhetően nem ragad le benne a palacsinta.

Milyen zsiradékot használ?

Válasszon a célnak leginkább megfelelőt!

Vaj: Kiváló az édes palacsintákhoz. Ne hevítse túl, és a palacsintát közepes tűzön süsse, máskülönben megbarnul.

Olaj: A semleges ízű étolaj (napraforgó, repce) vékony filmréteget képez a palacsintán, és azt is megakadályozza, hogy az előre kisütött darabok összeragadjanak a tányéron vagy a fagyasztóban. Vajzsír (olvasztott vaj): Rendelkezik a vaj minden jó tulajdonságával, de lényegesen jobban bírja a magas sütési hőmérsékletet.

Meg tudja fordítani a palacsintát?

Ne keseredjen el, ha rendre kudarcot vall a levegőbe dobálással! Óvatosan válassza el a palacsinta alját a serpenyőtől, majd tegyen rá fedőt és lendületesen fordítsa meg. Kicsit meg is rázogathatja, hogy a palacsinta biztosan a fedőre essen. Ezután könnyen visszacsúsztathatja a fedőről, hogy a másik oldala is megsüljön.

Megfordítani sem ördöngösség
Fotó: Shutterstock

Ha elég ügyes, egyszerűen alányúlhat egy palacsintafordítóval.

Tanácsok vészhelyzetre

Van néhány tipikus hiba, amely egyszerűen orvosolható.

A palacsinta leragad: A zsiradéknak egyenletesen be kell vonnia a serpenyőt. Talán túl keveset öntött bele, vagy nem megfelelő a palacsintasütője. Ha biztosra akar menni, szerezzen be egy teflonos vagy kerámiabevonatos serpenyőt.

...túl kemény: 10 dkg liszthez elég 1 db tojás. Lazítsa a tésztát szódavízzel vagy buborékos ásványvízzel, és tartsa be a 15 perc pihentetési időt.

...odaég: Sütéskor túlhevíthette a vajat. Törölje ki a serpenyőt, és tegyen bele frisset! Még jobb, ha vajzsírt vagy étolajat használ.

Melegen tartaná?

Sok az éhes száj és együtt akarnak palacsintázni? Süsse meg előre az összes palacsintát, majd tetszés szerint megtöltve tegye be a 60 fokra előmelegített sütőbe egy jénai tálban vagy takarja le alufóliával!

Túl sokat sütött vagy tartalékolna?

Zsírpapírral elválasztva tornyozza egymásra a palacsintákat egy hűtődobozban, és fagyassza le. Közepes tűzön gyorsan kiolvaszthatja egy tapadásmentes serpenyőben vagy a mikróban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!