befőzési kisokos

2020.07.19. 13:52

Így lehet tökéletes a lekvár és a befőtt

Hazai gyümölcseink érésével egy időben elindul a befőzési szezon, hiszen a zamatos finomságokat érdemes tartósítani a téli napokra.

Forrás: Shutterstock

Bár sokan felesleges macerának tartják, valójában speciális eszközök nélkül is könnyen készíthető otthon szörp, befőtt, dzsem, zselé vagy lekvár. A saját finomsághoz magunk válogathatjuk össze akár a biohozzávalókat, az egyedi fűszerezéssel pedig különleges ízvilágot hozhatunk létre. A házi készítmények ajándékba is adhatók. A Mindmegette cikke szerint mindössze friss, ép, érett gyümölcsökre vagy zöldségekre, fűszerekre, édesítő- és tartósítószerekre, tiszta üvegekre és tökéletesen illeszkedő lapkákra van szükség hozzá.

Jó tanácsok

Bevált és új

A régi családi receptekben és a kipróbált szakácskönyvi leírásokban megbízhat, ám nyugodtan alkalmazhat egy kis csavart is a finomságok elkészítésekor. Vanília, fahéj, mandulalikőr, rum vagy éppen zöldfűszerek hozzáadásával teljesen eltérő karaktert adhat egy-egy gyümölcsnek.

Sterilizálás

Sok múlik a csírátlanításon. Az üvegeket mossa át forró vízzel, rakja be a meleg sütőbe, vagy mosogatógépben, magas hőfokon mossa tisztára, majd fejjel lefelé állítsa őket tiszta konyharuhára, hogy maguktól megszáradjanak. Sose törölje el őket, mert a beléjük kerülő szöszök miatt megromolhat a tartalmuk.

Tartósítás

Használhat nátrium-benzoátot, de ha kellően tisztán dogozik, és megfelelő a befőzési eljárás, tartósítószer nélkül is eltehetők az üvegek.

+1 tanács

A főzési idő és a cukormennyiség emelésével, valamint pektin hozzáadásával egyre sűrűbb lesz a lekvár. A befőzőcukor már eleve tartalmaz pektint, vagyis természetes zselésítőanyagot. A termék használatával órák helyett percekre rövidül a lekvárkészítés folyamata.

Mi az a dunsztolás?

A folyamat során tulajdonképpen az üvegben rekedt levegőt „tisztítja meg” kívülről történő melegítéssel, a lekvárok, dzsemek hosszabb eltarthatóságáért. A száraz dunszt során az üvegeket 2-3 napig pihentesse száraz, meleg helyen, takaróba csavarva. Nedves dunszt esetén a lezárt üvegeket tegye egy nagyobb lábosba, és öntse fel annyi vízzel, amennyi a 3/4-ükig ellepi őket. Forralja 20 percig, majd hagyja kihűlni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!