2017.12.20. 14:32
Így készül a tél kedvenc desszertje, a sült alma
Igazi jolly joker, és szinte mindenki szereti.
Forrás: Shutterstock.com
Fotó: Photographee.eu
A sült alma nem véletlenül egy rendkívül népszerű édesség: a gyümölcsöt ugyanis megsütheti önmagában vagy töltve, édesítheti mézzel vagy kínálhatja vaníliaszósszal is. Nincs is annál jobb, mint amikor zimankós napokon belengi a lakást az illata! Könnyen variálható és a töltelék hozzávalói tekintetében tág teret enged a kreativitásnak – írja a Mindmegette.
Így készül
Alaposan mossa meg az almákat, és kiszúróval távolítsa el a magházukat, hogy a gyümölcsök egyben maradjanak.
Az üregekbe kanalazzon tetszőleges tölteléket, majd ültesse az almákat tűzálló tálba vagy sütőpapírral leterített tepsibe, és süsse őket a 200 fokra előmelegített sütő középső részében 25-30 percig. A sütési idő az almák nagyságától függően változhat.
Praktikus tanácsok
A tálba vagy tepsibe helyezés előtt vágja egyenesre az alma alját, hogy sütés közben stabilan álljon.
Több finomság fér bele, ha megskalpolja, és üreget váj bele a töltelék számára.
Savanykás almából az igazi
Sült almát régen csak téli tárolásra alkalmas fajtákból készítettek. Ezek a nyári almákhoz képest több savat tartalmaznak, és savanykás ízükhöz jól illenek az édes töltelékek és szószok. Pl. Boskooppal, Elstarral vagy Jonagolddal biztosan nem fog mellé.
Töltelékek
Kezdetben az almát a magházával együtt, egészben sütötték mindaddig, amíg a héja megrepedt. Ekkor kivették, megszórták cukorral és azonnal fogyasztották.
Manapság se szeri, se száma a különféle változatoknak: a dióval, mandulával, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel megtömött sült almát téli estéken forralt borral, punccsal kínálhatja. Akár a tölteléket is megbolondíthatja alkohollal.
A mézes diós töltelékeket az adventi sütéshez használt fűszerekkel – fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, vaníliával – ízesítheti. Édesszájúként a kedvenc dzsemét is a kivájt almába töltheti.
Borítókép: Illusztráció
Photographee.eu / Shutterstock.com