utazni jó

2019.12.08. 16:00

Hova legyen az idei téli utazás? – Gazdag a zalai idegenforgalmi szervezetek kínálata

Egyiptom, Dubaj és Zágráb. Télen egyre többen szeretnének feltöltődni napfénnyel, de kedveltek a kétnapos kikapcsolódást kínáló karácsonyi vásárok is.

Benedek Bálint

Velence madártávlatból. A karnevál idejére ünnepi díszbe öltözik Fotó: Benedek Bálint

Az egyik utazási iroda vezetője, Lébár Piroska utazási szakértő szerint Egyiptom azért kifejezetten kedvelt, mert repülővel viszonylag gyorsan, 3,5 óra alatt elérhető. Ráadásul ebben az időszakban hét ágra süt a nap és a 26 Celsius-fokos Vörös-tenger csodálatos élővilágot rejt. (Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és vízum szükséges, amelyet az egyiptomi nagykövetségen lehet beszerezni.) Egyiptom közel 100 milliós lakosságával a legnépesebb arab ország, Afrikában pedig a harmadik. A népesség nagy része a Nílus partján és a Nílus-deltában él, ami az ország területének töredéke.

Velence madártávlatból. A karnevál idejére ünnepi díszbe öltözik Fotó: Benedek Bálint

– A távoli úti célok közül kifejezetten szeretik a Karib-térségbe, illetve az Arab-öbölbe szervezett hajóutakat – tette hozzá a szakértő. – Azonkívül a világ minden pontjára kíváncsiak az emberek, Dubajtól, Mexikótól, Amerikán és Japánon át Indiáig sok országba szívesen ellátogatnak.

A téli úti célok között még mindig népszerűek az adventi vásárok, ezek közül a határ közelsége miatt egynapos utazást kínál: Bécs, Ljubljana, Graz és Zágráb. A horvát fővárosban azonban érdemes több időt is eltölteni, hiszen az elmúlt években különösen odafigyeltek a város ízléses feldíszítésére.

Egyiptom a sivatag és az ókor
levegőjét kínálja Fotó: ZH

Graz városa a Mura mentén, a Grazi-medence északi részén fekszik. Története egészen a 6. századig követhető vissza, amikor a helyi szlá­vok egy kis erődöt (gradec) építettek a területén. Innen eredeztetik a nevét is. 1379-től a Habsburgok egyik székhelye lett, hosszú ideig pedig Belső-Ausztria fővárosa volt. Graz 2003-ban volt Európa kulturális fővárosa, ekkor épült a lebegő Murinsel (Mura-sziget) a folyón, a Kunsthaus (Művészetek Háza), a Frida & Fred gyerekmúzeum.

A kanizsai szakértő szerint a német városokra érdemes egy-két napot fordítani, hiszen olyankor egyéb történelmi nevezetességeket is fel lehet keresni.

Lebegő fenyőfák az ünnepi fényekkel kivilágított utcán Grazban. A
monarchia hangulata árad Fotó: ZH

A karneváli időszak ugyancsak népszerű az utazók körében, ilyenkor a tradicionális olaszországi velencei mellett a horvát rijekai program szintén keresett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!