konyhai tanácsok

2019.08.12. 16:39

Hőségben óvatosabban kell bánni az élelmiszerrel

Nyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására, mivel a friss táplálékokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak.

Forrás: Shutterstock

Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezze be – javasolja a Nébih.

Mindig ellenőrizze a csomagolást, mivel azon fel van tüntetve – magyar nyelven – a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, tömege és a tároláshoz javasolt körülmények is. Hűtendő terméket csak akkor vásároljon, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. A mélyhűtött termékek csomagolását is figyelje, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegye meg.

A hivatal tanácsolja továbbá azt is, hogy a hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tárolóhelyre. Érdemes ellenőrizni a hűtőszekrény hőfokát: a hűtés akkor hatásos, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt tárolják, míg a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb, 10-15 Celsius-fok előnyösebb. A hűtőbe a termékeket úgy kell betenni, hogy azok egymást ne szennyezhessék.

A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák.

Ezért a hatóság azt javasolja, hogy a nyers darált húst még aznap készítsék el, mivel minél tovább tárolják, annál veszélyesebb lehet. A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, ezért azt az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítse elő főzéshez vagy sütéshez, a szeleteléséhez tartson külön vágódeszkát és kést, amelyeket azonnal mosson el meleg, mosogatószeres vízben.

Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mivel azokon rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer maradéka is előfordulhat.

Az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, mindig jól süsse-főzze át, mivel az elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A megmaradt ételt pedig minél hamarabb hűtse le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt nem elég csak megmelegíteni az ételt, azok forrósítása szükséges a biztonságos fogyasztás érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!