kiszolgáltatottság

2018.05.02. 07:09

Hétmillióan halnak meg a légszennyezettség miatt évente

Évente hétmillió ember hal meg amiatt, hogy szennyezett levegőt kénytelen belélegezni - ismertette legfrissebb becslését szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Forrás: Shutterstock

Fotó: Soloviova Liudmyla

4,2 millióan a külső levegő szennyezettsége miatt vesztették életüket, 3,8 millió ember pedig a háztartáson belüli, főzésből, fűtésből származó légszennyezés miatt halt meg. A halálesetek több mint 90 százaléka alacsonyan vagy közepesen fejlett országokban történt.

A levegő szennyezettsége a WHO szerint továbbra is jelentős;

a világon 10 emberből 9 súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni.

„A légszennyezettség mindnyájunkat fenyeget, de a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb emberek viselik a legnagyobb terhet” – hangsúlyozta a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A WHO adatai szerint a nem fertőző betegségek kialakulásában jelentős szerepe van a szennyezett levegőnek; a haláleseteknél a szívproblémák 24 százaléka, az agyvérzések negyede, a tüdőproblémák 43 százaléka és a tüdőrák kialakulásának 29 százaléka a légszennyezettség számlájára írható.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Soloviova Liudmyla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!