nemzeti vigalom

2018.03.04. 15:10

Harry herceg és Meghan Markle esküvőjének biztos nyertesei a pubok

A szokásosnál két órával hosszabb nyitva tartással ünnepelhetik az angliai és a walesi sörözők Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle esküvőjét.

Britain's Prince Harry (L) and his fiancée US actress Meghan Markle attend a reception for young people at the Palace of Holyroodhouse in Edinburgh, during their visit to Scotland on February 13, 2018. The reception celebrates youth achievements, marking Scotland’s Year of Young People 2018, an initiative that aims to inspire Scotland through its young people: celebrating their achievements, strengthening their voice on social issues and creating new opportunities for them to shine.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Andrew Milligan

Az idén 34 éves herceg – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája – és a 37 éves amerikai színésznő eljegyzését november végén jelentették be. Az esküvő május 19-én lesz Windsorban, a legősibb angliai királyi rezidencián.

Amber Rudd brit belügyminiszter vasárnap ismertetett rendeletében közölte, hogy az angliai és a walesi pubok az esküvő napjára virradó éjjel, valamint a ceremónia után is hajnali 1 óráig fogadhatják a vendégeket.

Egyes eseti kivételektől eltekintve az Angliában és Walesben működő pubok rendszerint 23 óráig szolgálhatnak fel szeszesitalt.

Skóciában a helyi kormány hatáskörébe tartozik a pubok nyitva tartásának meghatározása, de a skót kormány egyelőre nem nyilatkozott az esetleges hosszabbítási engedélyről.

A brit belügyminiszter vasárnapi rendeletének indoklásában hangsúlyozta: a hercegi esküvő országszerte alkalmat teremt a helyi közösségeknek arra, hogy együtt ünnepeljék „a királyi család és az egész nemzet számára nagy jelentőségű és örömteli eseményt”.

Amber Rudd szerint a közvélemény is pártolja, hogy hosszabb ideig emelhesse poharát Harry herceg és Meghan Markle tiszteletére „a nemzeti vigalom napján”.

A pubok népe korántsem első ízben köszöntheti hajnalba nyúló ünnepléssel a királyi család valamely jeles eseményét. A kormány hasonló nyitva tartási engedményről döntött 2011-ben, amikor Harry bátyja, Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa és menyasszonya, Kate Middleton – a világraszóló londoni esküvő óta viselt címe szerint Katalin cambridge-i hercegnő – kelt egybe, valamint 2012-ben, II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulóján, és 2016-ban is, az uralkodó 90. születésnapja alkalmából.

A vasárnap bejelentett újabb hasonló intézkedést örömmel üdvözölte Brigid Simmonds, a Brit Sör- és Pubszövetség vezérigazgatója. Simmonds közleménye szerint a szövetség „elragadtatással” nyugtázza a kormány döntését, amely lehetővé teszi, hogy „a nemzet felelősségteljes módon emelhesse poharát Harry és Meghan tiszteletére”. A szakmai szervezet vezérigazgatója szerint az intézkedés emellett jót tesz majd „a nagyszerű brit sör- és pubszektor” forgalmának is, „aminek épp ideje”.

Borítókép: Harry herceg és Meghan Markle

Forrás: AFP/Andrew Milligan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!