"Neves" ügy

2019.03.14. 20:30

Három betű miatt áll bíróság előtt IV. Károly unokája

Száz évvel az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után bíróság elé került az utolsó osztrák császár egyik unokája, amiért az interneten a nemesi származására utaló „von” szócskát használta, amit tilt az osztrák törvény.

Photographic portrait of Zita of Bourbon-Parma (1882-1989), Emperor Charles I of Austria (1887-1922) and their eldest son Crown Prince Otto von Hasburg (1912-2011) after the Coronation in Hungary. Dated 20th Century

Forrás: AFP

Fotó: Ann Ronan Picture Library / Photo12

A csütörtöki osztrák sajtó közlése szerint a bécsi közigazgatási bíróság megállapította, hogy Habsburg Károly, az utolsó osztrák császár, I. Károly (IV. Károly magyar király) unokája fittyet hányt a 1919-ig visszanyúló törvényre, és a nemesi származására utaló „von” szócskát használta karlvonhabsburg.at című internetes oldalán.

A bíróság feladata igen kényes, meg kell állapítania, hogy sújtsák-e büntetéssel az osztrák császári ház leszármazottját.

Az egy évszázada elfogadott törvény mindössze 20 ezer korona pénzbírságot írt elő a törvény megszegőinek. Egy korábbi ítélet szerint a pénzbírság átváltható euróra. A bírság összegét 70 euróban állapították meg.

Keddi ítéletében azonban

a bécsi regionális közigazgatási bíróság úgy döntött, hogy a 1919-ben elfogadott törvény 2019-ben nem alkalmazható.

Az ítélet nem végleges, a felek még fellebbezhetnek.

Ausztria 1919-ben törölte el a nemességet, valamint a címeket és az azokkal járó kiváltságokat. Németországban viszont nem törölték el a címeket és a „von” szócska használatát. Egyes Habsburg-leszármazottak erre hivatkozva bírálják, hogy nincs egységes európai döntés a kérdésben.

Borítókép: IV. Károly magyar király és osztrák császár, Zita királyné és legidősebb fiuk, Ottó herceg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!