gabona

2018.07.05. 09:50

Hamarosan bárki kipróbálhatja az aratást

Cseplőgépek, szélmalmok várják majd az érdeklődőket Ópusztaszeren.

Az aratáshoz kapcsolódó hagyományos tevékenységeket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele felidézte, az aratás hagyományosan Péter-Pál-napján kezdődött. A kézi aratást követően kévébe kötötték a learatott gabonát. Az Alföldön a cséplőgép elterjedéséig állati erővel nyomtattak. A nyomtatás helyét, a szérűt, aratás előtt lekaszálták, elegyengették, megöntözték, majd a lovakkal megjáratták, hogy kemény és sima legyen a talaj. Erre hordták rá a nyomtatni való gabonát, a lovak pedig kitaposták a szemeket, amiket garmadába hordták, majd kiszeleltek, elkülönítve a magot a pelyvától. A szemek kinyerésének másik módja a kézi cséplés volt.

Szombaton a skanzenben a kézi aratás szemtanúi lehetnek a látogatók, majd maguk is cséphadarót ragadva bekapcsolódhatnak a munkafolyamatba, amely befejezéseként kézidaráló vagy -malom segítségével búzadarát, illetve lisztet készíthetnek. Kora délután a vendégek azt is láthatják, miként zajlott a lóval történő nyomtatás.

Előadás és tárlatvezetés tartanak a szélmalmok történetéről és működéséről, valamint cséplőgépeket is bemutatnak az emlékparkban, ahol a gyermekeket ökojátszóház és foglalkozások várják.

A vendégek megkóstolhatják a hagyományos aratási ételeket: az aludttejet, a szalonnát vagy a kemencében sült házikenyeret. A programokat délután aratási bál zárja a Por Zenekarral és az Üllési Fonó Táncegyüttessel.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Fotokostic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!