Mert az Ön faluja is rajta van a térképen

2018.03.31. 21:30

Milejszeg értékes műemlék templomával, fiataljai ötletességével nyit a turizmusra

A göcseji falu az amatőr színjátszói révén, januárban még az országos kulturális sajtóban is szerepelhetett.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

Meghívást kaptak ugyanis a milejszegi színjátszók az országos Pajtaszínház Szemlén való részvételre a Nemzeti Színházba, ahova több mint százan kísérték el őket. Nem csak milejszegiek utaztak velük, hanem mindazok, aki felfértek arra a két autóbuszra, ami a fővárosi rendezvényre indult. A falunak jól jött a hírverés, azóta máshova is hívják őket, de erről részletesebben majd később. Turisztikai sorozatunk milejszegi részében előbb ismerkedjünk meg a faluval Fonyadt Róbert polgármester kalauzolásában.

- Két turista útvonal is érinti Milejszeg határát, a falu azonban nincs ezek metszéspontjában. A dobronhegyi tető, ahonnan a megye egyik legszebb panorámája nyílik nyugati irányban az Alpok felé, részben a mi területünkön van. A völgyet szegélyező két nagy dombvonulat, a Perjászlói hegy (részben) és a Balázsfai hegy is a mi határunk. A Kandikó tető, ahol 1975-ben a földmérő torony épült, szintén mileji terület – mondja Fonyadt Róbert.

Göcsej legmagasabb pontja. Földmérő torony a 302 méter magasan fekvő Kandikó tetőn. Háttérben, a horizonton a bazitai tévétorony
Fotós: Győrffy István

Milejszeg határszomszédja Németfalu, Dobronhegy, Babosdöbréte, Csonkahegyhát, Nagylengyel, Pálfiszeg, Hottó, Böde és a közöttük fekvő kis falu Zalaszentmihályfa, aminek lakott része Hottóhoz, értékes, Árpád-kori temploma Böde területéhez tartozik. Ezek a falvak mind izgalmas kirándulások célpontjai, úgyszólván kihagyhatatlanok egy-egy göcseji túra megszervezésénél, hiszen a táji szépségen kívül gazadag az épített örökségük is.

Épített emlékek

Közéjük tartozik az Assisi Szent Ferenc római katolikus barokk templom, amit 1792-ben építettek, s akkor Milejszegnek tíz filiás községe (plébániához tartozó lelkipásztori helye, fiókegyháza) volt. A plébánia területén több mint 2500 katolikus és mintegy 1700 református élt. Az ő viszonyuk nem volt mindig békés.

Milejszeg temploma
Fotós: Győrffy István

 

Dorffmaister, vagy Cimbal alkotása? Ilyen freskók láthatók a templom mennyezetén
Fotós: Győrffy István

Milejszeg elődje ősi egyházas hely volt, már 1233-ban szerepelt oklevélben, a Szent Ferenc templomot pedig 1340-ben említik. (Milejszeg Milejből és Rózsásszegből egyesült 1950-ben. A falunak nevet adó Milej családnevet 1358-ban, a szintén családnév Rózsást pedig 1453-ban említik okmányokban.) A reformáció idején a falu református lett, 1629-ből már ismert volt a lelkész neve is. 1710-ben állították vissza a katolikus plébániát, 1718-ban eltávolították a református lelkészt és az iskolamestert is.

A régi templom helyett Szily János szombathelyi püspök a saját költségén építette a mostani templomot. A mennyezeten gyönyörű freskók láthatók, ezek pontos eredete nem tisztázott. Vannak, akik azt állítják, hogy Dorffmaister alkotások, s olyanok is akik Cimbal művének tulajdonítják ezeket.

A barokk templombelső
Fotós: Győrffy István

Jelenleg 7 település tartozik a plébániához: Milejszeg, Kustánszeg, Becsvölgye, Németfalu, Csonkahegyhát, Pálfiszeg és Dobronhegy.

- A faluban a reformátusoknak is van imaháza, amit kis toronnyal 1985-ben építettek társadalmi összefogással. Milejszegen jelenleg 325-en élünk, talán fele-fele arányban laknak egymás mellett békében a katolikusok és a reformátusok. Van egy harmadik szakrális helyünk is, a Balázsfai hegyi kápolna – említi a polgármester.

A reformátusok imaháza, s új építésű házak a falurészben
Fotós: Győrffy István

A Balázsfai hegy

A Balázsfai hegy gerincén műút vezet, s a bejáratnál mutatós lakóházak is épültek.

Balázsfai hegykapu
Fotós: Győrffy István

- Külföldiek is vásároltak maguknak itt ingatlant. A gazdák hegykapuként két díszes őroszlopot állítottak a bejárathoz, a hegyen bevezették a vizet. Innét nyílik a legszebb kilátás Dobronhegyre, a másik oldalon Babosdöbrétére, illetve Kökényesmindszentre. A hegyi kápolnát vagy nyolcvan éve építették, idővel romossá vált. Sikerült 2008-ban pályázati segítséggel, az egyházmegye támogatásával, no meg a hegyi gazdák adományaiból felújítani az épületet.

A Balázsfai hegyi kápolna
Fotós: Győrffy István

Májusban, Szentháromság vasárnapján tartjuk a kápolnánál a búcsút, ahol elsősorban babosdöbrétei, milejszegi és dobronhegyi gazdák ünnepelnek – említi a polgármester, aki ezt követően az Egyházszeg hegyre kalauzol.

- Mindig csak a Perjászlói és a Balázsfai hegyet említik, amikor Milejszeg zártkertjeiről esik szó, pedig van egy harmadik hegyünk is, ez az Egyházszeg hegy, ahol mintegy ötven gazdának van kertje. Néhány nagyon szép, öreg borona pince is található még ezen a hegyháton – mutat egy viszonylag jó állapotban lévő öreg házra Fonyadt Róbert.

A téglagyár

Erre található az egykori téglagyár is, aminek a kéményét részben visszabontották mert, a második világháborúban szovjet gépek meglőtték, a lövedékek megrongálták a kémény koronáját. A közelben van a földmérő torony is, amit bezártak, de a nyolcvanas években még fel lehetett menni a tetejére.

- A téglagyár és a torony nem az önkormányzaté. A torony sajnos nem látogatható, de nagyon sokan szeretnék, ha lenne ezen a tetőn egy olyan kilátó, amit a turisták használhatnak – említi Fonyadt Róbert, hozzátéve, hogy a torony mellett haladó földutat szeretnék portalanítani, s összekötni a Perjászlóra vezető úttal, hogy a faluból, közvetlenül ezt a hegyet is meg lehessen közelíteni. Van más útépítési céljuk is, Milejszeget szeretnék közvetlenül összekötni Nagylengyellel, hiszen mindössze két kilométer választja el a két települést, ami közúton megtéve több mint 12 kilométer, s erre az útépítésre pályáztak is.

Tündérkert

A faluban új büszkeségüket, a tündérkertet is megmutatja a polgármester. Elmondja, 2013-ban gyűjtöttek oltóágakat a falujukban élő régi, őshonos gyümölcsfákról, amit a tündérkertek egyik megalapítója, Kovács Gyula pórszombati erdész oltott be, majd a falu közössége 2015-ben ültette el a negyvenöt fajta gyümölcsfa csemetét.

Rálátás a tündérkertből a sportpályára és a falura
Fotós: Győrffy István

- Az idén falunapkor örökbe fogadhatják a fákat a családok. A tündérkertben, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a falura, közösségi pihenő és szórakozó helyet kívánunk létrehozni – mondja a polgármester, akivel utunk a helyi termékeket előállító Szak Gábor olaj sajtoló üzemébe visz.

Enikő megmutatja az országosan is jegyzett olajsajtolót
Fotós: Győrffy István

A családi üzemben dolgozik Szak Enikő, aki a színjátszók csoportvezetője is.

A Nemzeti Színházban is felléptek

- Óriási élmény volt a Nemzeti Színházban szerepelni. A csapat nagyon élvezte, pillanatnyilag tíz elfogadott meghívásunk van a megyében. Jelenleg nem tanulunk még új darabot, Baranyi Ferenc, A lónak vélt menyasszony című, göcseji nyelvre átdolgozott darabja fenntartó próbáit végezzük. Azon gondolkozunk, hogy a göcseji falusi életből merített, s szintén tájnyelven előadandó humoros kis történeteket dolgozunk fel folytatásként.

Szak Enikő a színjátszók vezetője
Fotós: Győrffy István

A csapat együtt van, sőt újabb jelentkezők szeretnének csatlakozni hozzánk – mondja, majd megmutatja az országosan is kiváló eredményeket elérő olajsajtoló üzemet, ahol tíz féle olajat állítnak elő. A tökmagot és a mákot saját maguk is termelik. Olyannyira profi szintre vitték az olajsajtolást, hogy üzemlátogatásra is érkeznek már hozzájuk vendégek.

- Nagyon örülünk a látogatóknak, mert az ide érkezők megismerkedhetnek azzal a gyönyörű tájjal is ahol élünk – mondja Enikő.

Göcseji Dombérozó

- Milejszeg 2016-ban, Becsvölgyével együtt elindítója volt a Göcseji Dombérozó rendezvénysorozatnak, amihez idén már huszonhárom göcseji falu csatlakozott. A falvak kulturális, néprajzi értékeit, népművészetét, gasztronómiáját, a táj természeti szépségeit mutatjuk be az erre felfűződő rendezvényekkel.

Fonyadt Róbert polgármester: „Milejszeg 2016-ban, Becsvölgyével együtt elindítója volt a Göcseji Dombérozó rendezvénysorozatnak, amihez tavaly már huszonöt göcseji falu csatlakozott”
Fotós: Győrffy István

Ezt folytatni szeretnék az idén is, de azon is gondolkozunk, hogy a Dobronhegyi tetőről, illetve a Balázsfai hegyről egyedi turistajelzésekkel jelölünk ki egy túraútvonalat Milejszegre, hogy behozzuk a falunkba is a tetőn megálló turistákat. Aztán, egy kerékpáros pihenőhelyet is szükséges volna létesíteni a dobronhegyi tetőn ott, ahonnét közvetlenül jó kilátás nyílna a völgyre, mert az útszéle erre nem alkalmas, sőt balesetveszélyes is a nagy lejtők miatt – mondja Fonyadt Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!