Beszélgetés

2018.03.06. 10:00

Folyamatos a kihívás a vendéglátásban – Interjú Dancs Józseffel

A vendéglátás világa folyamatosan változik, ezért is fontos a megújulás, az új ismereteknek, az új kihívásoknak való megfelelés. Büszkék vagyunk a tanítványainkra, akik nemcsak a szakmában állják meg a helyüket, de a különböző szaktárgyi versenyeken is folyamatosan jól teljesítenek.

Gyuricza Ferenc

Dancs József munkáját a közelmúltban Zala megye címere emlékplakett kitüntetéssel ismerték el Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindezt az immár több mint ötvenéves múlttal rendelkező keszthelyi VSZK, vagyis a ma már a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumhoz tartozó Vendéglátó Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium egyik oktatója, Dancs József nyilatkozta lapunknak. A lendvajakabfai származású szaktanár több évtizede hivatástudattal és szakmai felkészültséggel végzett oktató-nevelő munkája, valamint a tehetséggondozás területén elért eredményeinek elismeréseként a közelmúltban Zala megye címere emlékplakettet vehetett át.

- Én magam is a VSZK tanulója voltam, ott érettségiztem, majd a szakmában, azaz a vendéglátásban eltöltött néhány éves munka után 1990-ben kerültem vissza már oktatóként ugyanoda – kezdte a történetét Dancs József. – Az én szakterületem a felszolgálás, elsősorban annak elméletét és gyakorlatát oktatom. A munkám eredménye abban is megmutatkozik, hogy a szakmai versenyeken a diákjaim közül többen is országos első helyezést értek el.

Dancs József munkáját a közelmúltban Zala megye címere emlékplakett kitüntetéssel ismerték el Fotó: Gyuricza Ferenc

Dancs József sorra mutatja az ezekről szóló okleveleket, a végére egy 1983-as keltezésűt hagy, amelyen az ő neve szerepel. Diákként akkor harmadik helyen végzett.

- Egy oktató számára talán nem is létezik annál jobb érzés, mint amikor túlszárnyalják őt a tanítványai – folytatta. – Ez azt mutatja, hogy az ismereteket sikerült a megfelelő módon átadni nekik.

A vendéglátás csupa kihívás

Az oktató szerint a vendéglátás folyamatosan új kihívásokkal néz szembe. Napjaink felszolgálói számára önmagában a szakmai ismeretek biztos tudása már nem elegendő, hiszen az idegen nyelv ismerete, az intelligencia, de a jó megjelenés is alapkövetelmény.

- Nagyon jót tett a vendéglátásnak, s a mi iskolánknak is, hogy ilyen sok színvonalas szálloda nyílt a megyében – tette hozzá. – A szakma iránti érdeklődés állandóan igen magas, rengeteg diák érkezik hozzánk nyílt napokra, szemmel láthatóan van presztízse az idegenforgalomnak. Ami a mi iskolánkat illeti, az alapszakmák, a szakács, cukrász és a felszolgáló mellett egyre többen érdeklődnek a magasabb képzettségi szintet megkövetelő szakirányok, mint a vendéglátás-szervező és vendéglős, vagy a turisztikaszervező és értékesítő iránt, szeptemberben pedig fitness-wellnes menedzser néven egy új képzést is indítunk.

Sokan lemorzsolódnak, de a kitartóaknak jók az elhelyezkedési lehetőségei

Dancs József azt sem titkolja, a magasabb szintű kihívások miatt a lemorzsolódás is jelentős. Egy átlagos, 25 fős osztályból 13-14 diák jut el az érettségi megszerzéséig. Aki végig kitart, azoknak viszont általában nincsenek elhelyezkedési gondjai, a hévízi nagy szállodák, a Balaton-parti kisvendéglők és cukrászdák, de a külföldi szállásadók és vendéglátósok is örömmel fogadják a Keszthelyen végzett diákokat.

- Nagyon jók a visszajelzések, és a versenyeredmények mellett természetesen ezek is megerősítenek bennünket abban, hogy jó munkát végzünk – jelentette ki az oktató, majd arról beszélt, hogy a szülőfaluja, Lendvajakabfa is nagyon sokat adott neki. Miután gazdálkodó családból származik, így hamar megtanulta a kétkezi munka becsületét, a mai napig ez az egyik fő motivációja. Bár már régen Keszthelyre költözött, ám a falusi gazdálkodást sem adta fel, a határ menti községben található családi birtokon a szintén városban, Zalaegerszegen élő testvérével egy kis szőlőt művelnek, gyümölcsöst és konyhakertet gondoznak.

- Az egykori falusi hagyományokat a modern konyhának és a mai ételkészítésnek sem lenne szabad figyelmen kívül hagynia – szögezte le. – Nemcsak a tájjellegű ételekre gondolok, hanem az olyan újdonságokra is, mint az Őrség zöld aranya torta, amelyet tökmagolaj felhasználásával készítettek, s ami néhány éve a Magyarország tortája versenyen első helyezést ért el. Az egyik hévízi szállodában folyamatosan készítenek is belőle, s nagyon kedvelik a vendégek.

Dancs József gyermekei továbbviszik a családi örökséget

Dancs József azt is elmondta, saját gyermekei is továbbviszik a családi örökséget, fia szakmenedzserként végzett a keszthelyi iskolában – az övé volt az utolsó évfolyam, utána ezt a képzési formát átvették a főiskolák és az egyetemek -, lánya pedig az utolsó évet járja turisztika szakon, így valószínűleg ő is a vendéglátásban helyezkedik ez. Mindez legalább olyan büszkeséggel tölti el, mint a diákjai eredményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!