Táplálkozás és jóllét

2019.01.03. 11:49

Fokozatosan változtassunk az étrendünkön, ne hirtelen!

A drasztikus újrakezdés nem feltétlenül vezet eredményre, sőt, káros hatásai is lehetnek.

Az étkezésekben is vannak divatirányzatok, a fő kérdés azonban, hogy mennyire szereti a test a végleteket, vagy a különféle megvonásokat – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A test semennyire nem szereti a túlzásokat, azonban ez mindig könnyebb – idézi a műsorban nyilatkozó Erdélyi-Sípos Alíz dietetikust az adást összefoglaló hirado.hu. A szakértő véleménye szerint amennyiben változtatni akarunk életünkön, táplálkozásunkon, akkor többnyire valami drasztikusba kezdünk bele, ez azonban nem helyes, inkább a fokozatosság elvét kell követni. A dietetikus felhívta a figyelmet:

ha valaki az eddigi egészségtelen táplálkozásából hirtelen, szó szerint egyik napról a másikra egészséges táplálkozásra vált, azt nehezen viseli a szervezet, majd környezetünk is, hiszen viselkedésünkre is hatással lesz a változás.

A vegetarianizmussal kapcsolatban a dietetikus rávilágított, hogy sokan divatból, nem pedig vallási vagy védelmi szempontból kezdenek el húsmentesen étkezni. De mint mondta, az egészséges táplálkozással kapcsolatban sem mondja azt senki, hogy húst hússal kell enni – annak ellenére sem, hogy ha teljesen megvonjuk testünktől a húst, az nem feltétlenül jó. Erdélyi-Sípos Alíz a változatosságra helyezi a hangsúlyt: szerinte erre mindig – de főleg az új év első heteiben – érdemes törekedni, az ünnepek után pedig lehetőleg a zöldség-gyümölcs fogyasztására törekedni.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes termelői piacokon és helyi árusoknál vásárolni,

hiszen így elkerülhető az, hogy esetleg plusz, akár felesleges anyagokat is szervezetünkbe vigyünk egy-egy élelmiszerrel.

A teljes beszámoló, valamint a rádióműsor adásának felvétele elérhető a hirado.hu oldalon.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!