Nyílt nap a vízimalomnál

2018.04.16. 11:29

Felébresztették a zalamerenyei Pálos malmot

Téli álmából” ébresztették fel tegnap a Pálos malmot. Az év első alkalmán a látogatók nagy örömére a malom őrölt némi finomlisztet.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A festői környezetben található malom négy évvel ezelőtt a romjaiból támadt fel, s kapott új, ám vonzó külsőt. Szabadics Attila tulajdonos és családja ezúttal nagyra nyitotta a kaput, s ingyenes program keretében vezette végig a látogatókat az épületben.

- Ahhoz, hogy ez a szerkezet működhessen, időről időre be kell indítani, persze miután átesett egy alapos vizsgálaton – mesélte a házigazda Szabadics Attila. – A vízimalom első írásos említése 1497-ből származik, ami a technológiát illeti, az 1903-as, s mivel szerencsére még megvoltak a tervek, ezért igyekeztünk azok alapján helyreállítani. Az őrlés eléggé összetett folyamat, ám a látvány magáért beszél, hiszen ilyen malommal alig lehet a környéken találkozni.

- Kettő vízikerék készült a malomhoz, ezekből az egyik hajtja a malomszerkezetet, a másik később az energiatermelést szolgálja – mondta Tamás Péter, a malom építője és tervezője. – A tisztított búzából az eljárás végén az üzletekben kapható finomságú, de tisztább finomlisztet kapunk.

A malom működése minden látogatót ámulatba ejtett.

- A Zalai Hírlapban olvastunk a kivételes alkalomról, s mivel a közeli Csapiban lakunk, már szerettük volna látni végre működés közben a malmot, s éltünk a lehetőséggel – mondta Fülöp Istvánné. – A házigazdák szerető vendéglátása és a megfizethetetlen élmény miatt úgy érzem, kitűnő döntést hoztunk. A gyerekeknek nem beszélni kell arról, hogy a múlt milyen volt, hanem érdemes megélni.

A nagykanizsai Szabó János szintén a lapunkból értesült az eseményről. Rajong a technikai megoldásokért, ám eddig nem látott működő vízimalmot, ezért szívesen nézte meg testközelből.

- Értékelem az erőfeszítéseket, amivel ezt a csodálatos gépezetet megőrizték az utókornak – mondta. – Lenyűgöz az emberi teljesítmény, ahogy több száz évvel ezelőtt számítógépek nélkül, pusztán a tapasztalatokra hivatkozva elkészítették.

Mások pedig Szabadics Attila pálinkafőző berendezésében gyönyörködtek, míg a gyerekek a szintén régi kukoricamorzsoló szerkezetet próbálhatták ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!