8 szuperétel

2019.08.19. 08:25

Ezektől egészségesebbnek érezhetjük magunkat!

A jó hír, hogy ezek a szomszéd üzletben is megtalálhatóak – de lehet, hogy a kertben is –, így bármikor beépíthetjük az étrendünkbe.

Forrás: Shutterstock

Az Origó szerint az egyik ilyen a dinnye, amely rengeteg vizet, rostot, A- és C-vitamint, valamint káliumot tartalmaz. Emellett antioxidánsok kiváló forrása. A benne lévő likopin (egy természetes pigment) megvédheti a sejteket a károsodástól.

A másik a kimcsi, vagyis a koreai savanyú káposzta, amelyet fermentálással, vagyis erjesztéssel készítenek.

Koreában már a 13. századtól fogyasztják. Probiotikumban, káliumban, kalciumban, A-, K- és C-vitaminban gazdag étel.

Valódi vitaminbomba a kimcsi
Fotó: Shutterstock

Fogyasztása hozzájárulhat a bélbaktériumok egészségéhez, segíthet szabályozni az emésztőrendszert és javítja az immunitást.

Szuperétel a minőségi, extra szűz olívaolaj, amely a mediterrán étrend egyik gazdag alapanyaga.

Számos vitamin és antioxidáns található benne, a telítetlen zsírokról már nem is beszélve. Adjuk hozzá salátákhoz, főzéshez inkább használjunk mást.

A tojás a leggyakoribb alapanyag a kamrában, talán nem is tudjuk, milyen sokoldalú.

Fehérjék, antioxidánsok, mint a lutein és a zeaxantin, valamint Omega-3 zsírsav is van benne.

Fogyaszthatjuk rántva, keményre főzve, lágyra főzve, omlettként, tükörtojásként és még számos módon.

Ha még nem próbáltuk ki a chiamagot, akkor ragadjunk meg egy zacskóval a boltban. Minden evőkanálban 3 gramm fehérje, 6 gramm oldható rost és 5 gramm egészséges zsír van.

Emellett kellő mennyiségű kalciummal, káliummal, magnéziummal és vassal büszkélkedhet.

Elkeverhető a granolában, gyümölcslevekben, pékáruk tésztájában, hozzáadható a joghurtokhoz, de chiapuding is készülhet belőle, amely gyümölcsökkel fogyasztva a legfinomabb.

A kurkuma egy élénksárga fűszer, amelyet a kurkumagyökérből készítenek. Jól illik a tenger gyümölcseihez és a curry-hez.

A zöld leveles zöldségek fogyasztása elengedhetetlen. Kiváló rost, A-, C-, E- és K-vitamin, valamint vas-, magnézium-, kálium- és kalciumforrás. És ha már zöld, akkor avokádó. Szintén egy szuperétel, amely telítetlen zsírokban, fehérjében, élelmi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!