konyhai tanácsok

2019.08.05. 19:28

Ezekre figyeljünk, hogy könnyen legyőzzük a baktériumokat

Minden házban, lakásban vannak egészségügyi veszélyforrások. Baktériumok tanyázhatnak a fürdőszobádban, a hálószobádban és persze a konyhádban is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Oksana Kuzmina

Talán nem is gondolnád, hogy mennyi minden fertőzést okozhat, ha nem tisztítod rendszeresen. a Mindmegette gyűjtött néhány példát, hogy mire érdemes fokozottan figyelni.

KONYHARUHA

A meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium (MRSA) egy olyan baktériumtípus, amely heteken keresztül képes élni a bizonyos felületeken, mint például a konyharuha, bútorok, vagy sportfelszerelések. Ez a baktérium könnyen fertőzést okoz, pláne nyílt sebbel érintkezve, ha például főzés közben megvágod a kezed és beletörlöd a kevésvbé stril konykaruhába.

A konyhai törlőket ajánlatos gyakrabban és magas hőfokon (60-90 Celsius) mosni, majd egy idő után lecserélni.

MOSOGATÓSZIVACS

A mosogatószivacs a leggyakrabban használt tárgy a konyhában, ha nincs mosogatógéped. A szivacsot hiába mosod át forró vízzel, még így is ideális hely a baktériumok és a penész növekedéséhez.

Ha hetekig ugyanazt a szivacsot használod, olyan bacikat juttathatsz a szervezetedbe, amik komoly betegségeket, például agyhártyagyulladást is okozhatnak.

A mosogatószivacsot ajánlott hetente lecserélni, ha biztosra akarunk menni.

VÁGÓDESZKA

A vágódeszkák szintén baktériumok forrásai lehetnek a konyhában. Ha ugyanazt a vágódeszkát használod húsok, zöldségek vagy más ételek darabolásához, akkor olyan baktériumok is elterjedhetnek a deszkán, mint például azE. coli baktérium, amely súlyos hasi görcsöket, hasmenést vagy hányást okozhat.

Használj külön vágódeszkát a hús, a zöldség és a kenyérfélék szeletelésére és használat után áztasd be néha 30 percre ecetes vízbe.

KONZERVNYITÓ

Kinyitsz egy doboz babot vagy kukoricát, majd egyszerűen visszadobod a fiókba a konzervnyitót. A konzervnyitót nem sokszor mossuk el, pedig kellene, ugyanis a legkisebb réseiben sokszor megtapad az élelmiszer maradék, amiből aztán penész lesz, vagy elszaporodnak rajta a baktériumok. Ezért azt javasoljuk, hogy

minden egyes használat után tisztítsd meg a konzervnyitót meleg, mosószeres vízzel és hagyd alaposan megszáradni, mielőtt visszateszed a fiókba.

Néhány hetente pedig végezz alapos tisztítást egy fülpiszkáló és ecet segítségével, hogy a legkisebb résekről is eltüntesd a maradékot.

SZILIKON SPATULA

A szilikon spatulákat gyakran használjuk főzés, sütés közben, viszont nem egyszerű tisztítani ezeket az eszközöket. Könnyen megtelepszik rajta az E.coli baktérium, a penész, vagy az élesztő gomba. Persze

vannak olyan fajták, amelyeknél szétszedhető a nyél és a fej, inkább ilyet vegyél, mert azokat könnyebb tisztán tartani.

Használat után forró, mosószeres vízbe áztasd be és dörzsöld át alaposan, majd hagyd teljesen megszáradni, mielőtt elteszed a fiókba, vagy újra használod.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!