Dió-kisokos

2019.09.07. 08:00

Ezeket a magvakat is érdemes megkóstolni!

A jól megszokott dión, mogyorón, pisztácián, mandulán kívül is van élet.

Forrás: Shutterstock

A Vidék Íze összeállításában az egzotikus magvakkal ismertet meg. Biztos találkoztak már ezekkel a magokkal a nagyobb élelmiszer-áruházakban, zöldségeseknél, beszerzésük ma már nem okozhat problémát.

Kesudió

Brazília az őshazája, a portugálok közvetítésével terjedt többfelé a világban. A trópusi éghajlatot kedveli. Jellegzetes, görbe kifli alakúak a magok. Íze nem különösebben intenzív, így jól illik az édes és a sós ételekhez is.

Paradió

Brazíliából származik, nevét Pará államról kapta. A magok a kókuszdióhoz hasonlító termésben fejlődnek ki, hosszúkásak, körülbelül 2 × 5 cm-esek.

Pekándió

Észak-Amerikából származik. A hosszúkás, vékony héjú termést kézzel is fel lehet törni. A belseje nagyon hasonlít a dióhoz, csak hosszúkásabb, karcsúbb és kicsit sötétebb.

Makadámdió

Ritka és drága dióféle. Ausztrália keleti, szubtrópusi vidékeiről ered. Nagyon vastag, kemény héj alatt rejtőzik, ezért általában csak tisztítva kapható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!