csak természetesen

2019.09.12. 15:09

Ezek a gyógynövények a legjobb orvosságok

A nátha, köhögés és az apróbb szembetegségek a gyermekközösségben gyakori vendégek. Jó, ha nem kell rögtön a patikába rohannunk, hanem tartunk otthon pár gyógynövényt a bajok enyhítésére.

Forrás: Shutterstock

Fotó: PEPPERSMINT

Kicsi üvegcsékben vagy csinos papírzacskóban, textilzsákban hónapokig megőrzik a frissességüket – írja a csalad.hu.

Kamillavirág

Köhögés vagy lappangó nátha esetén gőzöljünk kamillával! Forraljunk kamillavirágot egy nagyobb átmérőjű lábosban, majd tegyük a kényelmes helyzetben ülő gyermek elé az asztalra. Takarjuk le a kicsi fejét törölközővel, hogy az értékes pára ne szökjön ki, és hamarosan el is kezdődhet a jótékony izzadás, egyidejűleg a kamilla gyógyító párájának belélegzésével. Kisebbeknél anya vagy apa ölében történjen mindez, türelmet növelő mese kíséretében. Fáradt, gyulladt szemre a kihűlt kamillafőzetet borogatásként tegyük, de ha komolyabbnak tűnik a baj, mindenképpen konzultáljunk az orvossal.

Hársfavirág

Teája az egyik legjobb köhögéscsillapító és náthaűző csodaszer! Kórházi megfigyelések szerint a hársfavirág teával kezelt influenzás gyermekek szövődménymentesen és gyorsabban gyógyulnak. A hársfavirág lázat és köhögést csillapít, fejfájást szüntet. Fogyasszuk mézzel, és azonnal enyhül a torokfájás. Gyermekek nyugtató fürdőjéhez is érdemes néhány liternyi hársfateát adni.

Menta

Legtöbben csak az illata miatt szeretjük, pedig gyógyító hatásokban olyan gazdag növényről van szó, hogy valóban érdemes kipróbálnunk! Teázzunk vele, mert kiváló immunerősítő hatású növényről van szó. A megfázásos betegségekben nagy segítség lehet: köhögéscsillapító és köptető tulajdonsága van, ha melegen fogyasztjuk. Hidegen a korai terhességi rosszulléteket csillapítja.

Csipkebogyó

Szinte hihetetlen, de egy kis bogyóban több C-vitamin rejtőzik, mint egy egész citromban! Érdemes hát betáraznunk a bogyókból! Teát készíteni belőle viszont máshogyan kell, mint azt általában megszoktuk: a nyers bogyót vagy csipkehúst hideg vízben áztassuk 3-4 órán keresztül, forrázni nem szabad. Az így kapott levet már ízlés szerint langyosíthatjuk.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!