szokatlan táplálkozás

2019.07.12. 10:29

Ez lehet az autizmus új diagnosztikai mutatója

A Penn State College of Medicine új tanulmánya szerint a megszokottól eltérő, atípusos étkezési magatartás az autizmus korai jelzése lehet, amikor már érdemes a gyermeket mihamarabb kivizsgáltatni.

Forrás: Shutterstock

Susan Mayes, a Penn State College of Medicine pszichiátria professzorának kutatása szerint az autista gyerekek 70 százalékánál jellemzőek az atipikus, tehát a rendellenes és a megszokottól eltérő étkezési szokások. Ez mintegy tizenötször gyakoribb, mint a neurotipikus (akiknek idegrendszeri fejlődése és állapota normális) gyerekeknél.

A kutatók szerint az ilyen, atipikus táplálkozási magatartások közé tartozik például az élelmiszer-preferenciák szigorú korlátozása, az élelmiszer állagával vagy hőmérsékletével szembeni túlérzékenység, valamint az étel lenyelése elleni tiltakozás.

Mayes hangsúlyozza, hogy ezek a magatartások sok autista gyereknél jelentkeznek, és előre jelezhetik az orvosoknak és a szülőknek, hogy az egyénnek spektrumzavara lehet. Minél korábban tudják diagnosztizálni az autizmust, annál hamarabb kezdődhet el a kezelés.

Keith Williams, a Penn Állami Gyermekkórház Étkeztetési Programjának igazgatója úgy véli, hogy a megszokottól eltérő viselkedés azonosítása és kijavítása az étkezés során segíthet abban, hogy a beteg gyerekek a megfelelő ételeket fogyasszák. A speciális szükségleteket nem igénylő gyerekek többsége a fejlődése során lassan megismer minden táplálékot, ám az autizmus spektrum zavarral küzdő egyének speciális beavatkozás nélkül gyakran szelektív fogyasztók maradnak, ami miatt rosszabb esetben leragadhatnak a bébiételeknél vagy a cumisüvegnél.

A kutatók két tanulmányból több mint 2000 gyermek szülőinterjújában leírt étkezési szokásokat értékelték. Vizsgálták a különbséget a szokatlan táplálkozási szokások gyakoriságában a tipikus gyermekek és az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar és más rendellenességek között.

Az atipikus étkezési szokások segíthetik az autizmus korai diagnosztizálását és annak a megkülönböztetését más rendellenességektől – hangsúlyozta Williams.

Annak ellenére, hogy mindkét csoporban a gyerekek szokatlan étkezési szokásokkal rendelkeztek,

a tanulmány adatai szerint autizmus esetén ezek hétszer gyakrabban fordultak elő, mint más betegségeknél

- tette hozzá.

Hozzátette, hogy tanulmányuk további bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a megszokottól eltérő táplálkozási szokások szabályszerűen megjelennek azoknál a gyerekeknél, akiknél felmerülhet az autizmus diagnózisa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!