egészség

2020.01.13. 11:01

Ez a legjobb vírusölő gyógynövényünk

A régi időkben a tormát gyógynövényként termesztették. Belső-Ázsiából származik, ahol ma is az életerő jelképeként tekintenek rá.

Forrás: Shutterstock

Fő hatóanyaga a mustárolaj, gazdag káliumban, nátriumban, magnéziumban, kalciumban, flavonban, és jelentős C-vitamin-forrás – írja a Bors.

A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, csillapítja a náthás tüneteket, enyhíti a torokgyulladást. Kiváló köhögéscsillapító, a hörghurutos betegségeket is kezelhetjük vele. A legjobb vírusölő gyógynövény. Erősíti az immunrendszert, hatékony gyulladáscsökkentő. Vese- és húgyúti fertőzések esetén is ajánlott. Alacsony a kalória-, de magas a rosttartalma. Segíti az emésztést, csökkenti a puffadásos tüneteket. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást. Erősíti a májat, és méregteleníti a szervezetet. Testünk megszabadul a salakanyagoktól, kitisztul és ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben.

Tipp: a reszelt tormát keverjük el kókuszzsírral vagy olívaolajjal, és kenjük a fájó helyre. Ez a pakolás menstruációs panaszok esetén is hatásos.

A felső légutak hurutja és torokfájás esetén a torma és a méz keveréke kiváló gyógy­ír.

A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát reumára, köszvényre, isiászra, izomfájdalmakra pakolásként is hatásosan alkalmazzák.

A torma gyógyhatását főként nyersen fo­gyasztva fejti ki, adhatjuk köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy tormamártásként is jó ízt ad az ételeknek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!