vezetés közben

2019.04.29. 12:55

Elvonják a szülők többségének figyelmét a gyerekek

Tíz autót vezető szülőből hatnak a figyelmét elvonják a velük utazó gyermekük.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: David Tadevosian

Sírással és kiabálással, a vezetőülés hátának rugdalásával vonják el a gyermekek az autóvezető figyelmét az útról – számolt be róla az Autó-Motor.

A Nissan által végzett európai felmérés derítette ki, hogy az autót vezető szülők 63%-ának a figyelmét elvonja az útról a velük egy légtérben utazó gyermekük, a megkérdezettek 29%-a tisztában van azzal, hogy kevésbé biztonságosan vezetnek emiatt – írták.

A gyermekük miatt a szülők gyakran leveszik a tekintetüket az útról, sokszor még a kormánykereket is elengedik, áthajtanak a jelzőlámpa piros jelzésén, nem használják az irányjelzőt, átsodródnak másik sávba, és van, hogy a sáv közepén megállítják az autót.

Csak a megkérdezettek 34%-a mondta azt, hogy autóvásárláskor fontos volt az efféle magatartás ellen ható vezetőtámogató rendszerek megléte, úgymint koccanásgátló, sávelhagyás-figyelő vagy távolságtartó tempomat.

A sírás és kiabálás (65%) vonja el a legtöbbször a szülők figyelmét, majd a gyermekek közti harc (58%) következik, aztán ott van a vezetőülés hátának rugdalása (49%), a biztonsági öv kikapcsolása (43%) és a játékok dobálása az autóban (39%). Nem csoda, hogy a szülők gyakran stresszelnek, ha a gyermekükkel autóznak. Különféle stratégiák vannak a gyermekek zavaró hatásának kiküszöbölésére, tablettel vagy okostelefonnal (37%) foglalják le őket, játékot adnak neki (41%), velük énekelnek (53%) vagy épp édességet adnak (22%).

A szülők átlagosan heti 2 óra 54 percet töltenek a gyermekükkel az autóban. A szülők szerint a gyermekük az autóban a legrosszabb (20%), majd következik a bevásárláskor (17%), az iskolába menet előtti készülődéskor (11%), és a lefektetéskor (12%) tapasztalt viselkedés. Az anyák közül többen (67%) tudnak nehezebben koncentrálni az útra, mint az apák (57%), az anyák közül 24% nyilatkozott úgy, hogy inkább átadta a volánt másnak, az apáknál 12% ez az arány.

Borítókép: illusztráció

Címkék#Autó-Motor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!